La trei ani de la debutul diabetului,  toamna  lui 2010  a fost  una groaznica  din punct de vedere al glicemiilor. Indiferent  ce si cum faceam nu mai puteam  obtine  un echilibru glicemic. 

Sfatul  si  indrumarea  medicului nostru  diabetolog a fost acela  de a schimba  tratamentul  insulinic , mai precis  de a schimba tipul de insulina. Daca  de la debut  si  pina  in iarna lui 2010 copila a fost  pe Actrapid  dimineata si la prinz  si Mixtard seara,  acum cu noua schema  suntem pe Actrapid (dimineata, prinz  si seara)  si Lantus  la ora 21.30

Noua  schema  ne tine pe niste  glicemii absolut  minunate -copila nu se trezeste  cu glicemii mai mari de 90, cele de peste zi  sunt undeva intre 80-150, si…….. ,  ne permite  ca atunci cind vrem,  sa ne trezim tirziu.  URAAAAAA…..    Simbata de exemplu,  m-am  trezit  de dimineata, afara  ningea  si viscolea, era  o vreme  de dormit de mama mama, asa ca m-am  bagat inapoi in culcus  si am dormit  pina la ora 11  cind a binevoit  domnisorica mea sa se trezeasca.  Tinind cont ca in fiecare seara   merg la nani dupa ora 01,  iar trezirea este  la 6.45,  un astfel de rasfat  e mai mult decit binevenit, atit pentru  mine  cit  si pentru copila  (care pina la introducerea Lantusului  se trezea  in fiecare dimineata volens-noles  la ora dictata de schema de tratament). 

O alta  observatie  este legata de scaderea  unitatilor de insulina:  daca acum  avem 24 unitati/24 ore (12 Lantus+ un total de 12 Actrapid,  si la Lantus  inca  lucram la doza)   inainte aveam 19-20 numai de Mixtard.

Cum s-a facut  trecerea de la Mixtard la Lantus? 

In primul rind am ales sa facem  asta  in vacanta  de  Craciun  cind, stind  si eu acasa,   o puteam  supraveghea  pe copila 24  de ore din 24.

Doamna  doctor, pe care  o iubim si care pina acum n-a gresit  niciodata cu noi, este precauta, si prefera ca la  inceputul oricarei  scheme de tratament sa o ia usurel din aproape in aproape.  Dupa ce a facut  calculele  necesare (functie de  greutate copil…) a hotarit  sa incepem  cu o doza mai  mica de Lantus  decit  cea  care  ar fi trebuit conform teoriei.

Astfel  am  inceput  cu 9 unitati  si la fiecare  2 zile  de monitorizare  a glicemiei  am tot  marit  doza pina am ajuns  la 15 unitati. Asta  se intimpla  imediat  dupa perioada  cu glicemii  mari.  Dupa  citeva zile  de administrare  a 15  unitati de Lantus  am observat ca copila  incepea  sa vina  dimineata cu glicemii de 60, 65, 69, motiv pentru care am inceput  sa o luam in sens  invers, scazind unitatile.

Binenteles ca aceasta  situatie  usor  confuza a iscat urmatoarele intrebari:  crestem treptat  ca apoi sa fim nevoiti sa scadem??? de ce   nu ne-au aratat glicemiile de dimineata de la bun inceput  ca trebuie  sa ne oprim la 12 unitati???  Iar explicatia a fost  urmatoarea:  la inceput eram  dupa o perioada de glicemii mari  asa  ca organismul copilei cerea insulina, dupa  care incepind  sa obtinem valori  normale  a scazut  si necesarul de insulina: ”scaderea treptata a necesarului de insulina de acum reflecta de fapt scaderea hemoglobinei glicozilate ( HbA1c mare – necesar mai mare de insulina, hbA1c buna – necesar insulinic mai mic), asa ca suntem pe
drumul cel bun.”

Momentan suntem la o proportie de 50%  insulina rapida  cu 50%  Lantus , dar cred  ca mai merge sa scad o unitate de Lantus (inca mai gasesc dimineata  glicemii de 70) asa ca in final cred ca vom avea  rapida  50-55% din doza totala de insulina pe zi + doza de Lantus 45-50% din doza totala .

In alta ordine  de idei  continui  sa adun si sa traduc  retete  cu HC/100 de produs  calculati. Astazi am adaugat la pagina de GUSTARI, urmatoarele: ‘chec’ cu sunca si cascaval,  bruschete, tartine cu somon, rulada cu ciuperci.

Sper ca in curind  sa primesc si sa postez si retete  de la voi.

Leave a Reply