Alimentatia in diabetul tip 1. Un subiect foarte controversat…
Pe linga De Ce-ul inevitabil, la debutul in noua viata cu DIABET TIP 1, ne trec prin minte, ca supersonicele, alte mii de intrebari. Una dintre aceste intrebari este legata de cum se va schimba alimentatia puiului nostru.
La debut, noi, adica copila mea avea 3 ani si pina la acel moment Aida nu mincase piine , nimic cu zahar si nici un dulce comercial.
Cel mai dureros pentru noi insa, acum …10 ani, a fost sa incadrez freshul de portocale in numarul de hidrati indicati in spital. Imi aduc aminte ca pina la debut copila mea bea o cana, deci cam 200-250 ml fresh portocale la fiecare masa de prinz, iar numarul de HC la masa principala era de 45 dintre care 30 lenti si 15 rapizi. 15 hidrati rapizi insemnau 110-120 ml fresh deci jumatate din cit obisnuiam. Nu stiu de ce acest fresh a avut un impact atit de mare asupra mea. Poate pentru ca a fost prima provocare pentru mine in noua noastra viata dulce, prima situatie in care eu ar fi trebuit sa spun NU desi toata fiinta mea striga ca asta nu o voi face niciodata. Ok, adica nu o voi face la modul ca ”NU ai voie pentru ca ai diabet”. Si nu am facut-o. Am cumparat paharele mici si am impartit cei 110-120 ml in … 3 paharele trnsformind ”tragedia” in ceva funny.
Apoi tot legat de alimentatie imi aduc aminte ca primele lucruri invatate au fost care sunt hidratii lenti si care cei rapizi, ca 13 sticksuri inseamna 10 HL (asta cu 13 sticksuri cred ca ar trebui brevetat :)), apoi mi-am facut liste cu alimentele principale mincate de copla mea. Aici am avut noroc pentru ca Aida nu maninca prea variat, ba dimpotriva aproape constant zilnic, plaja de meniuri care-i plac fiind foarte restrinsa. E mare iubitoare de salate
Cam asa aratau notitele mele
Stiu acum o sa sariti sa spuneti ca nu trebuie sa-ti schimbi viata si obiceiurile culinare functie de diabet si ca dimpotriva trebuie sa adaptezi mesele la nevoile si dorintele tale. De acord cu voi, dar, cum intotdeauna adevarul se afla la mijloc cred ca si schema asta fixa ajuta cumva la debut. Schema fixa impreuna cu carnetul de glicemii care ne indica impactul HC si al insulinei asupra glicemiilor ne-a ajutat pe NOI sa gasim dozele corecte de insulina, sa invatam despre hidrati si cum ii putem ajusta, ne-a provocat sa gasim solutii, pentru situatiile ce ar fi impus NU, cum altfel m-as fi gindit ca daca copilei ii este foame dar nu suntem nici pe masa principala nici pe gustare si nici pe hipo, putem pacali foamea cu alimente fara huidrati (carnita, sunca, brinza, masline, ou fiert) in esenta cred ca ne-a ajutat sa intelegem mecanismul diabetului mai bine. OK, nu trebuie cazut nici in extrema cealalta sa ne indopam cu piine ca asa zice schema ..trebuie cumva gasita o cale de mijloc iar la un moment dat militaria asta care initial EU cred ca ajuta, trebuie inlocuita cu relaxarea data de invatarea tuturor lucrurilor noi. NOI acum facem insulina in functie de cit vrem sa mincam. Si, mincam cind vrem si cit vrem, dar asta dupa aproape 10 ani de diabet si multe situatii intilnite din care am invatat tot ce se putea, si inca cred ca mai avem de invatat multe.
Una din primele lectii invatate la debut este cum sa calculezi citi hidrati are un produsul alimentar.
Pai sa vedem reteta unui grup de dulcinei frumosi si dragalasi, si anume reteta pentru bombe cu visine
E cu zahar stiu, nu sariti nu dati cu parul. Desi e indicata evitarea zaharului pe cit posibil asta nu inseamna ca e complet interzis. Uneori ca si oameni ne mai permite ”mici placeri vinovate”. Deci stiu asta asa ca va rog tineti-va comentariile rautacioase si atotstiutoare pentru voi.
Deci pasul 1: cintarim tot ce punem in reteta noastra
Apoi adaugam pe rind ingredientele calculind citi HC are fiecare cantitate de ingredient adaugat
Apoi se amesteca totul
Iar la final se cintareste produsul finit.
Regula de 3 simpla este asa:
Daca greutatea produsului finit este de 873 gr si in el au intrat 494 (400 Hc din biscuiti + 90HC din zahar + 4 Hc din cacao) HC atunci pentru 100 grame prosus o sa avem CITI nr carbohidrati.
873 gr produs finit ………….494 HC
100 gr produs finit…………..???? HC
si avem (100x 494)/873 = 56 HC per 1oo gr produs finit.
Dupa ce facem ”bombele” cintarim fiecare ”bomba” si tot cu regula de 3 simpla aflam citi HC are o ”bomba cu visine”‘ . Nu uitati de visine…….. la calcul. Dar cred ca deja v-ati prins care este treaba cu calcularea HC intr-o reteta, nu-i asa???
Ok poate nu e cea mai sanatoasa reteta dar am ales-o pe aceasta pentru ca e singura pe care am reusit sa o facem cu dulcineii, dar mai ales pentru a arata cum calculam NOI o retata.
Fie ca vorbim de sarmale sau de tocanite, HIDRATII se calculeaza cu cintarul si calculatorul cu zicea un prieten, cintarind si calculind HC pentru fiecare ingredient din intregul amestec, iar la final utilizind regula de 3 simpla pentru produsul finit.
In cei aproape 10 ani de diabet NOI am observat ca:
-acelasi aliment are efecte diferite in momente diferite ale zilei: la prinz pizza merge brici seara dezastru
-teoria e una, DAR TREBUIE SA O STIM CA SI PUNCT DE PLECARE, iar practica e alta.
-fiecare copil are metabolismul lui. si pe aceeasi glicemie de plecare acelasi nr de HC, aceeasi virsta si acelasi moment al zilei, rezultatul poate fi diferit.
-nu suntem perfecti si drept urmare mai calcam in strachini, mai ales vara cind copila este fan inghetata best
-nu cadem in oala cu mincare sau dormim in frigider dar nici nu zicem NU, ci doar uite aici alternativa, sau hai sa ne mai jucam putin intii, chestii din astea de ”pacalit” frumos copiii
-in timp inveti cum actioneaza organismult la diferite tipuri de mincare si stii ce ca corectezi data urmatoare
-nu suntem fan junk food dar nici nu ne putem lauda ca suntem cel mai bun exemplu in alimentatie, cumva suntem produsul societatii de acum si facem ce stim si credem noi ca e mai bine si mai sanatos
Ar mai fi poate multe de spus dar nu-mi mai vin in minte acum. Poate altadata…
Despre alimentatie am mai scris si aici sau aici sau aici sau aici sau aici
Tot legat de alimentatie, in anul 2017 mi-am propus sa incercam cit putem noi de mult sa introducem in meniul nostru retete low. Nu sunt adepta extremelor, nu judec, nu zic ca ce fac eu este corect si ce faci tu este gresit, dar cumva cei de pe grupul Low Carb Romania m-au convins ca stiu ei ce fac. Diferenta , sau ma rog una din diferentele, dintre noi si ei este faptul ca Aida e ”mare” si e greu cu low din punct de vedere social in unele momente ale zilei. Adica nu vreau sa-i impun ca atunci cind iese si copii in oras ea sa fie ”altfel”. Stiu ca si aici e o intreaga discutie dar zic sa o lasam asa, asa simt eu acum. Miine, nu stiu.. poate voi avea alta optica. Fiecare are dreptul de a decide ce i se potriveste mai bine.
Prima reteta low pe care mi-am propus sa o incercam in 2017 : pancake