Voi incepe  prin a puncta din nou:  tot  ce este  scris  pe acest blog  NU SUNT SFATURI. Consultati-va medicul diabetolog in orice problema aveti.

  Ceea ce urmeaza este ceea  ce ni s-a intimplat  noua  si ceea  ce am facut noi ca sa ajungem din nou in linie dreapta:

Chiar inainte de Craciunul din 2010, copila  a adus acasa  de la scoala  o ‘minune’  de virus/bacterie  ce ne-a  dat o mare bataie de cap.

*Simbata, 18.12.2010 copila se trezeste la ora 6 dimineata arzind toata si cu glicemia 406. Ii iau temperatura si constat ca are 38.8 asa ca ma reped la flaconul de Nurofen. Mare greseala (in cazul nostru! -pentru ca este a doua ora cind mi se intimpla fix la fel).  Nu trece mult  si copila vomita (nu stiu daca de la glicemia mare, daca de la cetona, daca de la consistenta viscoasa a Nurofenului, daca de la toate la un loc -dar sincer acum nici  nu mai are importanta). Ma calmez /mobilizez  si-i  administrez  un supozitor  Novocalmin.

Dupa asta incepe  lupta cu glicemia  si hidratii. Stiam  ca in situatii de genul asta  -sick days,  copilul trebuie hidratat  in cantitati mici si dese  dar trebuie totodata sa-si ia  si hidratii din ceva -asa ca se  beau  bauturi indulcite. 

Deci plecam de la glicemie de 406  si  febra: am administrat Novocalminul si nu i-am dat copilei sa manince. Am facut 1.5 unitati Actrapid si  am inceput  sa bem din cana de ceai  de menta cu  10 gr zahar=10 hidrati.

– ora 8.30 :  Glicemia a scazut putin, la 395, am facut din nou 1 unitate Actrapid si am continuat sa bem din ceaiul cu cele 10 gr zahar.

-ora 10.00: glicemia 356;  1 unitate Actrapid, in continuare ceai.

Acest prim ceai cu 10 gr zahar   l-am baut in intervalul 6.00 dimineata  -10.40.

Toata  ziua de Simbata, a continuat in acelasi mod: monitorizare a glicemiei foarte des;  datorita  corpilor cetonici gasiti in urina am marit insulina la 2 – 2.5 unitati la fiecare 2 ore, si am continuat sa bem ceai cu zahar. De la  ora 13.oo  incepem  usor , usor  sa mai gustam si din altceva decit ceai : 5 lingurite de supa, 2 sticksuri, 3 guri de banana, sunca de praga, masline, covrigei. Totul CINTARIT  si in cantitati foarte  mici.

Am monitorizat binenteles   si temperatura care la ora 17.45  urca iar aproape  de 38 si acum pentru ca stim deja  lectia -administram supozitor  Diclogesic (ca sa alternam cu Novocalminul).

La ora 20.00 -ora de Mixtard, venim cu o glicemie   mare de 339 (desi am crosetat-o din 2 ore in 2 ore cu Actrapid) si  facem 15 unitati (cu  4 mai putin decit in caz normal).

La sfatul pediatrului, la ora 22.00 incepem  si antibioticul, de data asta LECOKLAR -5 ml la 12 ore. Cu teama,  sa nu vomite iar, dar  avem noroc (asta era doar  amar  nu si viscos)

-Ora 22.00 glicemia scade la 265

-Ora 23.00  glicemia  197 -aici intervin cu 10 gr zahar (pentru ca seara  nu a mincat nimic deci n-are hidrati lenti pentru Mixtardul administrat),

-Ora 24.30  glicemia e 193 -bem putina apa  cu alte 10 gr zahar

-Ora 02.00 Simbata noaptea  glicemia 260 -o las in pace

-Ora 03.00 Glicemia 229

*Duminica 19.12.2010, avem cam acelasi  ritual  cu monitorizare glicemica   si crosetare cu Actrapid la 2-3 ore;  incepem  sa mincam si  piine prajita  cu sunca de Praga, sticksuri, banana;  monitorizam temperatura  si corpii cetonici din urina si bem in continuare ceai de menta indulcit.

La ora 17.00 ne putem  lauda  cu o glicemie  de 102  si  cu faptul  ca am scapat  de febra (dar  nu uitati  acum  suntem pe antibiotic).

Noaptea de Duminica si prima  parte a zilei de Luni am avut din nou  valori mai mari asa ca am facut insulina  din ora in ora cite 2.5 unitati (inca erau prezenti corpii cetonici  in urina  asa  se simtea clar nevoia de insulina).

*Luni 20.12.2010, la prinz  glicemia se potoleste iarasi  si stam  pe valori de 141 , 131;  cu hidratii continuam in acelasi  stil :  cite 2 sticksuri, 18 gr banana (nu are pofta de mincare  asa ca nu o fortez), iarasi 3 sticksuri, iar 11 gr banana  si tot asa (rabdare, rabdare  si iarasi rabdare…). Pina seara  la 20.30  stam pe valori bune  si nu mai este nevoie sa intervin cu Actrapid.

Ora 20.30  Glicemia e 168  si  facem mai putin  Mixtard (10 unitati)  ca in serile precedente  ca sa nu mai intervenim cu zahar peste noapte.  Obtinem la : ora 21.30 GL 210;    ora 22.40 GL 192;      ora 23.30 GL 156 -aici  ii du 8 gr zahar;    ora 00.30 GL 184;    ora 04.00 GL 151.

*Marti ; avem din nou crosetare  cu Actrapid  in prima parte a zilei  apoi  doar seara Mixtardul.  Glicemii bune,  continuam antibioticul, mincam  ceva mai bine dar  nu  ca in mod normal.

*Miercuri 22.12.2010,  revenim in sfirsit la schema cu 3 administrari : dimineata si la prinz Actrapid, seara Mixtard, glicemii in general  bune  pe ici pe colo  cu valori ceva mai mari ;  hidratii luati din piine, lapte, suc de mandarine, sticksuri…  Deci mult mai bine.

*De Joi 23.12.2010  lucrurile incep sa reintre  in normal  si putem in sfirsit  sa rasuflam  usurati  ca am scapat.

Cam asta a fost. Mie  mi s-a parut  ca a durat cam mult (aproape o saptamina de chin). Dar a trecut,  si am evitat spitalizarea  si asta-i cel mai important.

Concluziile mele pentru astfel de zile de rau -sick days, ar fi:

*hidratare in cantitati mici si dese

*monitorizare glicemie  ori de cite ori este nevoie :  din ora in ora, la 2 ore…

*insulina  putina  si  des (ca sa evit  hipoglicemia  in caz ca varsa din nou)

*daca nu maninca  copilul  nimic,  isi poate lua  hidratii din ceai indulcit  cu zahar  (cintarit)

*monitorizare  corpi cetonici  din urina:    prezenta  corpilor cetonici in urina in cantitate mare (vezi  cite  cruci  indica bandeleta)   indica faptul  ca este  nevoie de insulina mai multa   (in acest caz nu exista  risc de hipoglicemie).      Deshidratarea  +acetona   duce la hiperglicemie  si la cresterea necesarului de insulina

*pentru scaderea  febrei  evitam  medicamentele  cu administare orala  si folosim alternativ supozitoare ca :  Novocalmin,  Nurofen, Diclogesic si metodetele babesti  ca sosetele cu otet.  DAR  ASTA  IN CAZUL  NOSTRU