Citeva idei pentru GUSTARILE dintre mesele principare:
*HIDRATI LENTI :
-diverse sandwich-uri cu almette, cascaval, sunca praga, pateu: 1 felie de piine toast =10 HC ;
-uscaturi ca covrigei, sticksuri, grisine…
-biscuiti (de exemplu 3,5 biscui to Leibnitz =10 HC)
-napolitane fara zahar -se gasesc in supermarketuri si au mentionat pe ambalaj nr de HC/100 grame produs
*HIDRATI RAPIZI: iaurt (1 iaurt mic =4,5 HC), iaurt de baut, lapte (cacao cu lapte), fruct…
Sandwich-urile se pot minca cu rosii, castraveti, ardei gras, masline ceapa verde…
*100 gr rosie = 4 HC
*100 gr ardei gras = 5 HC
*100 gr masline cu simbure = 7 HC
*Piine cu brinza proaspata de vaci: 1 felie de piine toast se unge cu brinza de vaci prospata si se orneaza cu 50 gr rosii: =12 HC
* ‘Chec’ cu sunca si cascaval -prin amabilitatea dnei. doctor Mihaela Vlaiculescu: 3 oua ; 100g unt; 100g faina; 200 cascaval ras; 200g sunca/parizer; praf de copt 1/4. Cum se face: se bat albusurile spuma se adauga galbenusurile, apoi untul topit rece alternativ cu faina(amestecata cu putin praf de copt). La sfirsit se pune cascavalul ras pe razatoare mare si sunca taiata bucatele. Se coace la foc potrivit in tava de chec in care s-a pus hirtie de copt (neunsa caci e gras aluatul).
100 gr faina alba = 75 HC deci produsul finit are 75 HC; se imparte apoi in felii egale ( se taie rece ca sa poti taia feliile mai subtiri); La petrecerea de Craciun 2010 organizata la cabinetul dnei. doctor, un astfel de ‘chec’ a fost taiat in 15 felii egale astfel incit fiecare felie avea 5 HC.
* Bruschete cu rosii si usturoi
-prima varianta: 11 HC per felie. Avem nevoie de: piine toast, 1 catel de usturoi , 3-4 felii de rosie, ulei de masline, busuioc (sau nu daca copilului nu-i place), sare, piper (sau NU! ptr. copii) Cum se face: rosiile se taie cubulete mici, se amesteca cu usturoiul pisat, cu uleiul busuiocul , sarea si piperul. Painea se aseaza in tava de cuptor si se coace/prajeste aprox 15 minute pe ambele parti la foc tare pana se rumeneste si se usuca. Dupa ce painea se mai raceste putin, se aseaza compozitia pe fiecare bucatica. Se ornamenteaza dupa gust cu frunzulite de patrunjel.
-a doua varianta: 11 HC per felie. Avem nevoie 40g paine (2 felii de piine toast) , 3g usturoi , 20g sunca presata, 10g ardei, 20g cascaval, 30g rosii. Cum se face: Se prajeste painea si se freaca pe o parte cu usturoiul. Se aseaza sunca, ardeii si rosiile feliute. Se rade cascavalul deasupra si se baga la cuptorul cu micounde 2-3 minute. Se poate adauga firicele de patrunjel sau oregano pentru decor. Ambele felii vor avea 22 HC.
*Tartine cu somon : 1 felie =10 -11 HC . Avem nevoie de felii piine toast (1 felie neprajita= 20-22 gr=10-11 HC), unt, felii de somon. Cum se face: se prajesc feliile de piine cat sa fie rumene, se ung cu putin unt si se pun felii de somon pe deasupra.
*Rulada cu ciuperci : 10HC la 100 gr produs finit. Avem nevoie de 2 cepe medii – 192 gr; 1 lingura ulei masline – 10 ml; 4 oua – 170 gr; 4 linguri faina integrala – 42 gr; 1 legatura marar – 10 gr; 2 conserve de ciuperci taiate – 289 gr; urda – 42 gr ( se poate alege orice sortiment de branza/cascaval), sare, piper. Cum se face: se toaca ceapa marunt si se pune la calit cu uleiul si o cescuta cu apa. S caleste pana ce scadea toata apa. Separat se mixeaza spuma ouala. Se adauga ceapa calita, condimentele si mararul tocat fin, si se amesteca bine. Se adauga, treptat, cate o lingura de faina si amesteca incet pana se incorporeaza. Se scurg bine de apa ciupercile, si se adauga peste ouale mixate. Se unge o forma de chec cu unt si se tapeteaza cu faina. Se pune compozitia in tava si se da la cuptor, la foc mediu, 30-40 min.