Motto:
”Descoperirea unui nou fel de mincare contribuie mai mult la fericirea omeneasca decit descoperirea unei noi planete” - Brillat Savarin
*Prima regula de aur pe care trebuie sa o urmeze un parinte de dulcinel, ce tocmai a fost diagnosticat, este aceea de a cumpara un cintar. Acesta este absolut necesar cel putin la inceput.
*La diagnosticare, printre primii termeni ce ne sunt adusi la cunostinta si explicati, se numara si termenul de glucide sau hidratii de carbon (HC). Acestia se clasifica dupa timpul de absorbtie din tubul digestiv si trecerea in singe, in hidrati rapizi si hidrati lenti.
HIDRATII RAPIZI ii gasim in zahar, fructoza, dulciuri, fructe, sucurile de fructe, lapte, iaurt..
HIDRATII LENTI ii regasim in piine, fainoase, paste, orez, orez, legume…
Masa unui diabetic trebuie sa contina atit hidrati lenti cit si rapizi. Acestia sunt exprimati astfel:
-procentual: de exemplu 100 grame piine contine 50HC
-in unitati BE (Broteinhein) si este intilnit in general la produsele nemtesti: 1 BE =10 HC. In acest caz am avea 5BE la 100 grame de piine. Un exemplu de aliment gasit in supermarketurile romanesti sunt biscuitii nemtesti Leibniz care sunt calculati astfel: 10 HC ii luam prin ingerarea a 3,5 biscuiti; sau invers daca am mincat un biscuite rezulta ca am asimilat 2,86 HC.
-in sistemul american avem un echivalent glucidic EG care reprezinta 15 grame HC. In acest caz 100 grame piine se traduc in 7EG.
Un alt aspect este cel al indicelui glicemic: aceeasi cantitate de glucide provenita din alimente diferite are o putere hiperglicemianta diferita. Adica mai simplu spus, glicemia creste mai repede daca mincam glucoza, zahar, dulciuri, piine sau sucuri de fructe decit daca mincam mazare, fasole verde, salata… Aceasta notiune ne ajuta foarte mult in cazuri de hipoglicemie, cind diabeticului ii trebuie dat imediat un aliment cu indice glicemic mare (glucoza, zahar).
Exista diverse site-uri cu lista intregi de alimente si echivalentul acestora in hidrati de carbon, precum si liste ce ne arata indicele glicemic al alimentelor, cum ar fi:
http://www.doctor.info.ro/indice_glicemic.html
Un diabetic are ca dieta zilnica: mese principale + gustari, iar repartizarea Hidratilor de Carbon/Glucidelor se face de catre medicul diabetolog.
Voi incerca sa culeg si sa postez cit mai multe variante de gustari si de feluri principale. Cele mai multe vor fi probabil traduceri ale unor retete de pe site-urile de specialitate din afara tarii, intrucit din nefericire pe site-urile sau in librariile romanesti nu prea se gaseste nimic.