Hhhmmm  ziua mondiala a diabetului?! Ce-o  mai insemna si asta? Pentru  multi… doar  o  zi obisnuita de 14 Noiembrie , insa pentru cei cu  singe albastru dulce  o ocazie  de a se face auziti , de a spune …… dar mai  bine  sa vedem  ce scrie  Cori  pentru  ca oricit  m-as  stradui  nu pot  sa descriu asta mai  bine  decit  a facut-o ea aici

346 milioane de oameni din intreaga  lume au  diabet, din acesti  346 milioane peste 1 milion sunt  in Romania, iar  dintre acestia approximativ 2800  sunt  dulcinei  aflati inca la virsta copilariei.  Acum 4 ani si  jumatate acest  gen de rapoarte  nu-mi spuneau  nimic. Eram  si  eu  o ignoranta  printre  multi altii. Din nefericire  insa, in vara  lui 2007 am devenit  si noi  parte a acestui  numar, iar de atunci  Aiduta  mea  draga  ingroasa  rindurile  copiilor  cu  diabet  juvenil. Au  fost multe  framintari  si  multe  intrebari  in acel  moment  trist din viata noastra, multe de ce -uri care   astazi  insa nu mai  au  nici o relevanta.  Intrebari au mai ramas,  dar am  invatat  sa  traim cu acest diabet, am invatat  sa  zimbim  din nou.    De acum  4 ani  si  jumatate  ii  sunt recunoscatoare  lui Dumnezeu  ca ne-a  scos-o in cale pe  dna  doctor  Vlaiculescu, Mihaela noastra  draga,  care  ne-a invatat cum trebuie  sa avem  grija  de dulcinica noastra  sa  o tinem sanatoasa  pentru  ca   in ziua  in care  marea  speranta  va deveni  realitate, sa putem  sa lucram  pe  un material  sanatos.

Mi-as  dori  ca  si  in tarisoara asta  a noastra  sa  fie cit  mai  multe  Mihaele,  cit  mai  multi  medici  priceputi  dar  si  cu  suflet mare.  Anul trecut vedeam, si citeam  in presa de acele  conferinte  cu  baloane albastre in care  toti  pareau foarte  binevoitori  si intelegatori fata de pacientii carora  li se adresau, insa  eu intilnisem cu ceva ani in urma, dincolo de blitzuri  si camere de luat vederi, una dintre aceste  persoane ce-mi  aratase  o  cu totul  alta  fata care,  din pacate,   l-ar intrista foarte  tare  pe  Hipocrate. 

Dar, sa speram  ca  incepind de la individ trecind apoi  la grup, la colectivitate,  in final  societatea  intreaga se va schimba.  Pina atunci insa, impreuna cu Mihaela  noastra incercam  cu pasi  mici  dar  hotariti sa miscam   cite  ceva.  In primul  rind  am creat  postul lunar: ”Noi intrebam, Mihaela (specialistul) raspunde” ,   doamna doctor raspunzind  cu  amabilitate  si promptitudine  intrebarilor  venite  de la  mamicile  de dulcinei  sau  chiar  de la  dulcineii insasi, apoi mai este si proiectul  numit  ”Academia mamicilor  de  dulcinei , proiect despre care  puteti citi  aici, siii..  mai  avem  inca  ceva in lucru  ce speram  ca sa va  finaliza la  inceputul  anului urmator.

Revenind insa la ziua de astazi, urez tuturor  dulcineilor mari  si mici  multa, foarte multa sanatate, glicemii cit mai  bune  si  foarte multa fericire. Pentru un zimbet si un strop de speranta va reamintesc de un articol  mai vechi care  ne arata ca SE  POATE trai cu diabet mult si bine. Totu-i  sa avem  mare  grija  de noi. Momentul pancreasului  artificial  este  aproape.

Si cum astazi este  ziua evenimentelor  albastre, va  las   sa admirati  ‘operele noastre de arta’  ce au  luat  drupmul Statelor  Unite  spre  un dulcinel , respectiv  o mamica  de dulcinel:

6 Responses to “Ziua Mondiala a Diabetului”

 • Anka says:

  Buna, Ioana şi Aida! Nu ştiu ce se spune de ziua mondială a diabetului… Dar eu azi dimineaţă când am aflat că această zi este azi, m-am gândit la voi. Vă doresc glicemii bune, mult noroc şi vă pup!

  • Emmanuel says:

   De ce pentru boavnlii de diabet insulinodependenti, farmaciile elibereaza un singur ac pentru un stilou injector (PEN) preumplut,desi pe cutia in care sunt ambalate scrie clar ca la fiecare folosire se ataseaza un ac nou, la fel si in prospectul insulinei. Deasemeni se cunoaste faptul ca datorita grosimii foarte mici (0,25-0,3 mm)acestea se pot infunda si deteriora foarte usor.Intreb acest lucru deoarece nu stiu cui sa ma adresez, intrucat nu mai pot suporta sa ma intep de 15-20 ori cu acelasi ac.Am citit pe forumuri ale suferinzilor de diabet insulinodependent si numai in Romania se intampla asa ceva.In celelalte tari se elibereaza ace pentru fiecare administrare de insulina. Cine face aceasta economie pe pielea suferinzilor de diabet, farmaciile sau ministerul sanatatii.De ce medicii specialisti au intocmit retete false pentru insulina si au delapidat sute de mmi de euro ?

 • Cori says:

  Mda…dupa evenimente cu blitzuri si baloane albastre, iluminat de cladiri si testari gratuite ale glicemiei, ramanem noi…cei afectati direct sau indirect de diabet. Si intr-adevar, depinde doar de noi sa aratam lumii ca nu suntem doar niste numere din statistici. Suntem oameni care putem sa ducem o viata frumoasa si nu asteptam mila ci intelegere si deschidere.

 • Ioana says:

  @Cori -dar ce mindrii sunt in lumina reflectoarelor, nu-i asa?! Offf daca ipocrizia si prostia ar durea ce mai vaiet ar fi in tara asta.
  @Anka -multumesc pentru gindurile bune si va asteptam la scoala :) Apropo pe 9 dec va fi bazarul de Craciun asa ca daca esti interesata de ceva creatii ale domnisoarei mele te asteptam la stand Ai 50% reducere :)

 • Anka says:

  Buna, fetelor, sper ca toate merg ca pe roate! Vreau sa vin pe 9 dec. la scoala, eventual si cu viitoarea scolarita. Exista un program al zilei sau pot veni la orice ora? Multumesc!

Leave a Reply