Acum citeva zile gaseam in comentarii urmatoarea intrebare/solicitare:
”Stiu ca sunt mai mare dar nu stiu cui sa ma adresez si inca vreau sa cred ca sunt copil.
Am 18 ani, de la 16 ani am diabet tip 1 si de curand am descoperit ca am ovare polichistice (ma gandesc poate medical vorbind este important sa mentionez ca sunt virgina si ca nu mai mi-a venit ciclul de 6 luni). In urma acestei descoperiri am fost indrumata sa iau anticonceptionale Yasmin. Eu stiam ca nu prea ai voie sa iei asa ceva cand ai diabet.
Va multumesc.”
Pentru ca nu eu sunt specialistul in diabetologie , desi ma straduiesc sa invat cit mai multe , am forwardat intrebarea de mai sus prietenei noastre (iertati-ma ca indraznesc sa va spun asa doamna doctor dar stiti ca imi sunteti tare draga si va consideram pritena familiei noastre), doamna doctor Mihaela Vlaiculescu, care si de data aceasta ne-a ajutat, asa ca draga mea Alexandra iata raspunsul pentru tine:
”Draga mea,
anticonceptionalele sunt permise in diabetul zaharat cu cateva atentionari :
– sa contina doze mici hormonale ( si preparatul recomandat tie se incadreaza in acest tip de anticonceptionale),
– sa le incepi in conditiile unui diabet zaharat relativ bine echilibrat
– sa adaptezi dozele de insulina la cresterea glicemica ce poate urma initierii tratamentului ( in general, dupa primele zile de tratament survin cresteri usoare ale glicemiei, de 20-40 mg/dl; in contextul coexistentei ovarelor polichistice aceste cresteri glicemice pot fi putin mai mari) .
Intensifica autocontrolul ( adica controlul glicemiei) in primele zile de tratament, cu testare glicemie inainte de fiecare injectie de insulina si la culcare pentru a aprecia corect care dintre dozele de insulina trebuie majorate.
Poti avea si surpriza placuta ca inceperea tratamentului anticonceptional sa nu se “cunoasca ” in glicemiile tale, dar acest lucru se intampla de obicei cand HbA1c este sub 7%
Oricum, daca in acest moment anticonceptionalele ti-au fost recomandatae ptr ovare polichistice, ulterior , anticonceptionalele ( sau alta metoda contraceptiva ) sunt indicate ptr controlul sarcinii. Pentru tinerele cu diabet este esential ca sarcina sa fie planificata , nu neanuntata si sa ne ia prin surprindere, ptr ca este ESENTIAL ca HbA1c sa fie cat mai aproape de normal (6%) in momentul conceptiei.
Te sfatuiesc sa discuti cu medicul tau diabetolog despre anticonceptionale si ovarele polichistice ( care sunt de fapt cauza ptr absenta ciclurilor menstruale in ultimele luni), ptr ca te poate ajuta cu un tratament specific diabetului daca nu se reia menstruatia dupa anticonceptionale.
cu drag,
Dr Mihaela Vlaiculescu”
Alexandra, ma bucur tare mult ca ai ajuns aici pe blog si te mai astept si alta data. Poti trimite si alte intrebari pe blog sau pe mail ioanatoma2010@gmail.com iar noi iti vom raspunde cu mare drag.
Multa sanatate si … fii copil ca-i tare frumos.