Acum  citeva  zile gaseam  in comentarii  urmatoarea  intrebare/solicitare:

”Stiu ca sunt mai mare dar nu stiu cui sa ma adresez si inca vreau sa cred ca sunt copil.
Am 18 ani, de la 16 ani am diabet tip 1 si de curand am descoperit ca am ovare polichistice (ma gandesc poate medical vorbind este important sa mentionez ca sunt virgina si ca nu mai mi-a venit ciclul de 6 luni). In urma acestei descoperiri am fost indrumata sa iau anticonceptionale Yasmin. Eu stiam ca nu prea ai voie sa iei asa ceva cand ai diabet.
Va multumesc.”

Pentru  ca  nu  eu  sunt  specialistul  in diabetologie  , desi  ma straduiesc  sa invat cit  mai  multe  :)  , am forwardat  intrebarea de mai  sus  prietenei  noastre (iertati-ma ca indraznesc  sa  va  spun asa  doamna  doctor  dar  stiti  ca  imi  sunteti  tare draga  si  va  consideram  pritena familiei  noastre), doamna  doctor  Mihaela  Vlaiculescu,  care si de data  aceasta  ne-a  ajutat, asa  ca  draga  mea  Alexandra  iata  raspunsul pentru  tine:

”Draga mea,

anticonceptionalele sunt permise in diabetul zaharat cu cateva atentionari :
– sa contina doze mici hormonale ( si preparatul recomandat tie se incadreaza in  acest tip de anticonceptionale),
– sa le incepi in conditiile unui diabet zaharat relativ bine echilibrat
– sa adaptezi dozele de insulina la cresterea glicemica ce poate urma initierii tratamentului ( in general, dupa primele zile de tratament survin cresteri usoare ale glicemiei, de 20-40 mg/dl; in contextul coexistentei ovarelor polichistice aceste cresteri glicemice pot fi putin mai mari) .

Intensifica autocontrolul ( adica controlul glicemiei) in primele zile de tratament, cu testare glicemie inainte de fiecare injectie de insulina si la culcare pentru a aprecia corect  care dintre dozele de insulina trebuie majorate.
Poti avea si surpriza placuta ca inceperea tratamentului anticonceptional sa nu se “cunoasca ” in glicemiile tale, dar acest lucru se intampla de obicei cand HbA1c este sub 7%

Oricum, daca in acest moment anticonceptionalele ti-au fost recomandatae ptr ovare polichistice, ulterior , anticonceptionalele ( sau alta metoda contraceptiva ) sunt indicate ptr controlul sarcinii. Pentru tinerele cu diabet este esential ca sarcina sa fie planificata , nu neanuntata si sa ne ia prin surprindere, ptr ca este ESENTIAL ca HbA1c sa fie cat mai aproape de normal (6%) in momentul conceptiei.

Te sfatuiesc sa discuti cu medicul tau diabetolog despre anticonceptionale si ovarele polichistice ( care sunt de fapt cauza ptr absenta ciclurilor menstruale in ultimele luni), ptr ca te poate ajuta cu un tratament specific diabetului daca nu se reia menstruatia dupa anticonceptionale.

cu drag,

Dr Mihaela Vlaiculescu”

 

Alexandra,  ma bucur  tare  mult ca ai  ajuns  aici  pe blog  si  te mai astept  si alta  data.  Poti  trimite  si  alte  intrebari  pe  blog  sau  pe mail ioanatoma2010@gmail.​com  iar  noi  iti  vom raspunde  cu mare  drag.

Multa  sanatate si …  fii  copil  ca-i tare  frumos.

 

 

Leave a Reply