Acum 4 ani, cind copila a fost depistata cu diabet juvenil am simtit ca a cazut cerul pe mine, credeam ca nimic nu nimic nu va mai fi la fel, ca sa nu zic posibil. Timpul insa a trecut si usor, usor, cu ajutorul doctoritei noastre si mai ales cu marele ajutor al copilei am inteles ca putem avea in continuare o viata normala. Poate cu mai multe temeri decit altii, cu mai multa grija, mai mult timp alocat calculelor, cu oaresce restrictii dar totusi o viata NORMALA.
In acesti 4 ani de diabet am invatat sa ne adaptam oricarei situatii astfel incit copila sa nu simta semnificatia expresiei ”NU ai voie!”.
Vinerea trecuta cind am ajuns acasa copila ma astepta in prag cu fetitoasa de catel plouat zicindu-mi: “mami te rog sa o suni pe mama Ioanei pentru ca in acest week-end m-au invitat pe la ei, te rooooog ”. Ioana este colega de clasa si buna prietena a fiica-mii care ne-a onorat cu prezenta de vreo citeva ori, asa ca acum era rindul Aidei sa-i intoarca vizita.
Toate bune si frumoase, mi-am luat copila in brate ,ne-am pupat, timp in care rotitele creierasului meu s-au pus in miscare: OK , las copila la Ioana dar ce facem cu insulina, cu masa?! la’s ca am timp sa ma gindesc cum facem…
Simbata ne-am bucurat pe deplin de deliciile Lantusului. Dupa o saptamina obositoare si o Vineri seara prelungita , Simbata ne-am trezit la ora 11 cu o super glicemie: 70. Datorita acestei treziri intirziate programul nostru trebuia sa arate asa:
-ora 11 insulina + masa principala
-ora 14 gustare
-ora 17 insulina + masa principala
-ora 20 gustare
-ora 21 Lantus
Drept urmare la ora 11.00 i-am facut insulina copilei, i-am dat sa manince dupa care am pornit catre Ioana. Pe drum i-am facut instructajul copilei: uite aici papucii (Ioana sta la curte), ai si 3 tricouri de schimb (de cind cu diabetul, Aida transpira foarte mult la efort/joaca asa ca oriunde mergem suntem inarmati cu schimburi), ai biscuitii Oreo pentru gustarica de la ora 14.00, daca la prinz mamica Ioanei va da sa mincati gusta din tot ce iti place dar ai grija la fructe, suc si dulciuri din care as vrea sa maninci moderat ca sa pastram glicemia buna, te rog sa ma suni daca ceva e in neregula sau te-ai plictisit si vrei acasa. Ai inteles? Am mare incredere in tine!
Dupa ce i-am facut copilei capul calendar, am ‘livrat-o’ la Ioana iar noi am plecat catre un prieten ce statea la 3 strazi distanta de Ioana, cu promisiunea ca revenim la ora 17.00.
Cele 5 ore care au urmat am stat ca pe ghimpi: ce face copila mea? o fi bine? Am reusit marea performanta de a-i da un singur telefon prin care m-a informat ca a mincat la ora 14.00 niste supa, friptura si cei 2 biscuiti Oreo lasati pentru gustare. La ora 17 ne luam la revedere de la Ioana si ne indreptam spre casa dar nu inainte de a ne lua glicemia: 110. Super bine, mai ales ca domnisoara mai ciugulise si o capsuna si citeva cirese. Sub protectia Lantusului am luat-o usurel spre casa decalindu-ne programul cu o jumatate de ora. Dupa amiaza a decurs fara alte evenimente iar la ora 21.00 ne puteam lauda din nou cu o glicemie buna.
DECI: SE POATE!
I-am promis Aidei ca intrucit a fost copil bun si nu m-a dezamagit putem repeta povestea si alta data.
Probabil ca sunt dulcinei care la 7 anisori cit are copila mea isi fac si insulina singuri nu doar testarea glicemiei. Aida stie sa-si ia glicemia singura, stie sa potriveasca unitatile penului, stie sa foloseasca penul (atunci cind exerseaza pe noi) insa deocamdata are o oarecare retinere de a se intepa singura. Doctorita ne-a sfatuit sa nu o fortam, sa lasam aceasta alegere sa vina de la sine, virsta optima a capatarii independentei in diabet fiind conform specialistilor 8-9-10 ani.
Pina atunci apelam la un fel de semi-independenta, asa cum vom face si in Iulie cind ne vom alatura (si noi impreuna cu Aida) taberei in care merg colegii de clasa ai Aidei. In felul acesta nu ii vom spune: mami tu ai diabet asa ca nu poti merge in tabara.
Glicemii bune si o viata frumoasa si NORMALA va doresc.
Buna Ioana,
ma bucur ca Aida s-a bucurat de o zi splendida. Si eu incerc sa-l ajut pe Mihnea sa simta cat mai putin restrictiile impuse de diabet. Sa ne povestesti cum a fost in tabara cu Aida, pentru ca Mihnea va merge din toamna la scoala si ma gandeam ca o sa apara aceasta problema a taberelor si a altor activitati. Am mai postat intrebarea asta pe blog, dar probabil inca nu ai citit sectiunea respectiva: tu cum procedezi cu acele de la pen-uri si de la glucometru, cu cartusele de insulina ramase nefolosita si celelalte reziduuri medicale? Eu le-am strans pana acum intr-un recipient de plastic, dar nu mai stiu ce sa fac cu ele mai departe. Ma gandeam sa fac rost de un container special pentru aceste reziduuri si sa intreb pe la farmacii daca le primesc.
@ Geanina- regret sa te dezamagesc dar sa stii ca problema asta a reziduurilor medicale chiar n-am luat-o in serios pina acum. Erau reziduri ca oricare altele. Sotul meu este medic stomatolog si el are la cabinet contract pentru astfel de reziduri si acum ca te aud pe tine poate chiar n-ar fi rau sa le colectez si eu pe cele de acasa si sa le alatur celor de la cabinet. Alte idee n-am din pacate.
Cit despre tabara cu siguranta o sa scriu . Asta e pina la urma scopul blogului, sa impartasesc din experientele noastre…
Glicemii bune puiului tau
Ma mai interesez si te anunt despre ce am aflat. Mai am o intrebare, pentru ca am aflat ca sotul tau e medic stomatolog.Mihnea este in perioada in care schimba dintii (cu siguranta si Aida). Primii doi i-am schimbat la un cabinet stomatologic inainte de a afla despre diabet, dar pe al treilea i l-am scos eu acasa. Nu a sangerat prea mult, dar ii creste foarte incet. I l-am scos de o luna si abia se vede un picut din el (cca 1 mm).Parca ceilalti doi au crescut mai repede, desi i-am scos in perioada in care s-a declansat diabetul, deci el avea constant hiperglicemie. La Aida cum a fost cu schimbatul dintilor? La noi fiind si problema cu intoleranta la gluten, am inteles ca pot aparea probleme la dinti si din aceasta cauza, desi din fericire intestinul lui nu este afectat, dar ma gandesc sa nu fie vreo problema cu dintisorul lui.
Dupa cum observi sunt ca un copil care a descoperit o jucarie noua. Am fost foarte bucuroasa sa descopar blogul tau si sa ma inspir din experienta unei mamici al carei pui are diabet de o periada mai mare decat al meu.
Va doresc glicemii bune si voua si distractie cat mai placuta de 1 Iunie.
Ma bucur ca a iesit bine mica voastra “escapada” din rutina. La cat mai multe!
“La multi ani!” Aidei pentru 1 iunie si cu ceva intarziere, si pentru ziua ei (am aflat de pe forum ;))
Multumim mult de tot draga Cori
@Geanina- noi n-am avut nici cea mai mica problema cu schimbatul dintilor. Se cunoaste ca tati e stomatolog
Intradevar incisivii laterali au crescut parca mai incet dar cred ca asta-i ritmul normal. Sincer nu cred ca ai de ce sa-ti faci griji. Iarta-ma dar am imbatrinit
si nu-mi mai amintesc daca mi-ai spus in ce oras locuiti. Daca stati in Bucuresti, si daca vreti, noi avem cabinet in zona Titan si ‘fac cinste’ cu o consultatie.
Buna Ioana,
Multumim pentru “cinste”. Noi suntem din Campina si ce este drept in ultima perioada am venit des in Bucuresti, mai ales de cand am aflat si de intoleranta la glutan pentru tot felul de analize si investigatii. Voi da un semn cand mai ajungem, poate ne vedem la o limonada si povestim despre copii in timp ce ei vor povesti de ale lor.
La multi ani Aidei, am citit in comentariul lul Cori ca a fost si ziua ei si toate cele bune.
Ma bucur ca totul a iesit bine
Cu ceva mai multa intarziere, La multi ani! si multe glicemii bune.
Buna Ioana sunt Ana Teo de pe forum, am o rugaminte poti sa imi dai mai multe informatii despre doctorita la care mergeti voi. Ne gandim sa cautam un medic bun, noi suntem din Brasov dar din pacate nu avem un medic bun aici si avem nevoie de un medic sa ne urmareasca mai ales ca suntem la debut si nu todeauna ne descurcam cum ar trebui. Teo are 4 ani si 9 luni, ultima glicozilata 7.5 ,un pic cam mare am vrea sa ajungem si noi la performanta voastra.Avand in vedere ca la debut a fost 9,3 dupa 3 luni am scazut la 7.5 este ok dar nu foarte bine.
Glicemii bune, va pup.
Buna Ana,
Avind in vedere glicozilata obtinuta cred ca va descurtati foarte bine. Si dupa cum poti observa din postul de astzi nici noi cei ‘cu ezperienta’ nu suntem perfecti
Doctorita noastra se numeste Mihaela Vlaiculescu si este o minune de om, un medic cum rar mai intilnesti. O poti suna la nr 0723279420 sau pe fix la nr 0216191281. Uite aici linkul cabinetului http://www.diabnutrimed.ro/ Din ce stiu eu mai are pacienti la distanta (Giurgiu si Moldova). Este super linistitor sa stii ca cineva iti raspunde la telefon la orice zi sau noapte cind ai o urgenta. Aida o indrageste foarte tare iar cind mergem la dinsa zice ca mergem la prietena Mihaela si nu la doctor.
Multa bafta si glicemii bune micutului.
Mersi mult Ioana pentru detali , o sa fac cumva sa vin la Bucuresti la doamna doctor.Va pup si glicemii bune.
Si la incheiere o expresie de-a ta care mia placut mult .
La naiba cu diabetul ca nu ne-a facut el pe noi ……….
Buna Ioana vreau sa impartasesc cu toate mamicile de dulcinei o raza de speranta pentru usurarea suferintei puiutilor nostri.Sa dea Dumnezeu sa fie bine pentru toti copii din lumea asta. http://www.pancreum.com/
Glicemii bune si pupici pentru mamici.