Nu stiu cum faceti  voi dar se pare ca eu  nu mai reusesc sa gestionez timpul deloc, raminindu-mi cit mai putin spre deloc si pentru mine, asa ca postez din ce in ce mai rar.

Astazi dna doctor ii raspunde mamicii  Tatiana care ne-a intrebat:

Buna. Vroiam sa o intreb pe doamna doctor daca dupa aproape 2 luni de la diagnostic a diabetului de tip 1, hemoglobina glicozilata a fetitei a scazut de la 9,5 la 8,4 daca este o scadere buna, tinand cont ca noi iam facut 4 insuline pe zi timp de 3 saptamani dupa care n-a mai fost nevoie avand dim. Valori de 60 ale glicemiei. Acum avem glicemii de 88-120 dim si foarte rar 160 dupa amiaza. Peptid c are 0,30. Multumesc anticipat.

RASPUNSUL   Dnei Doctor:

Hemoglobina glicata reflecta in cea mai mare parte glicemiile din ultimele 6-8 saptamani, dar este adevarat ca este recomandat ca ea sa fie repetata la fiecare 3 luni, adica exact durata de viata a globulelor rosii care circula in mediul/sangele incarcat cu glucoza si se “zaharisesc” intr-o proportie mai mica sau mai mare, in functie de nivelul glicemiei .
Eu recomand urmarirea ei la 3 luni; exceptie sunt situatiile in care schimbam schema de insulina si vrem sa stim daca schimbarea pe care am facut-o funtioneaza sau cand glicemiile “scapa de sub control” si vrem sa stim mai repede cat de mare este “debandada”, ca sa putem aplica masuri corrective in timp util. In aceste situatii putem recomanda efectuarea HbA1c la 1.5 – 2 luni
 
 Scaderea de la 9.5 la 8.4 este o evolutie buna, dar oricum ar trebui repetata ptr ca nu ati ajuns inca “la tinta”, adica la valoarea ideala a glicatei ptr fetita dumneavoastra ( Oricum, deoarece exista valori tinta ale glicatei diferite pentru fiecare grupa de varsta, discutati cu diabetologul Dvs care este valoarea ideala catre care sa tintiti si pe care sa o mentineti)

As repeta  HbA1c  din 2 motive :
1. valoarea nu e inca grozava
2. am intrerupt insulina si ar fi de urmarit daca doar dieta asigura un echilibru bun al diabetului , sau, mai corect,ar trebui  apreciat momentul in care va fi nevoie sa reluati tratamentul cu insulina
Repetarea as face-o la 1.5-2 luni de la ultima masuratoare
 
Faptul ca imediat dupa ce ati inceput tratamentul cu insulina in 4 injectii pe zi glicemiile s-au reglat si nevoia de insulina s-a redus progresiv semnalizeaza intrarea in “luna de miere” , adica o reluare tranzitorie a functiei pancreasului de a produce insulina. Aceasta perioada este insa tranzitorie si, cu siguranta,   nevoia de insulina va reveni. Va rog sa urmariti glicemiile copilului ca atunci cand facea insulina si, in momentul in care valorile urca, sa contactati diabetologul, chiar daca urmatorul consult e programat peste cateva luni.
Reinceperea tratamentului cu insulina va ajuta la pastrarea rezervei pancreatice care, oricat de mica ar fi, tot ne va fi de ajutor. In plus, reinceperea tratamentului cu insulina se va face progresiv, cu doze mici si mai putine injectii pe zi, in functie de necesar dar si de rezerva pe care o mai are ( DECI : pastrati rezerva, nu o consumati !!!)
Mi-ar face placere sa imi comunicati care a fost evolutia  glicemiilor si a glicatei
Cu drag,
 
Dr Mihaela Vlaiculescu

Rugaminte:  va rog  ca atunci  cind adresati o intrebare  sa ne spuneti si numele si virsta dulcinelului pentru a putea personaliza raspunsul.

Si… referitor la cealalta intrebare a ta , Tatiana, daca am folosit DIAVIT raspunsul meu este afirmativ. Am folosit Diavit o perioada de la debut dupa care am renuntat. Ca orice alt produs naturist hipoglicemiant rau nu face, dar nici miracole din pacate.  Oricit ne agatam la inceput de tot felul de diete, medicamente naturiste sau nu, in final, din nefericire, tot la insulina ajungem pentru ca din pacate astea sunt regulile jocului iar noi nu le putem rescrie oricit ne-am dori.

Glicemii bune sa aveti!

4 Responses to “Noi intrebam, Mihaela (specialistul) raspunde (8)”

 • Fonea Tatiana says:

  Buna. Vreau sa multumesc Doamnei Doctor din suflet pentru raspunsul dat, fetita mea Veronica are 4 ani si 9 luni,16 kg si 114cm. A fost diagnosticata pe 19 iunie 2013 cu diabet , cel mai ciudat este ca in luna martie mai exact am facut toate analizele si glicemia a fost 76, in aprilie dupa varicela a inceput sa bea foarte multa apa si sa ne spuna ca se simte obosita. Pe 18 aprilie glicemia a fost 277 ( dimineata ) ne gandeam ca este o eroare de laborator.Pe data de 19 ne-am internat la Sf.Maria Iasi, glicemia era 167 pana seara a crescut la 468 si sa introdus insulina. Am iesit din spital cu 4 insuline ora 07- 4 u.i Actrapid, 13- 3.5 u.i.A,
  19-3 u.i.A, 22-5 sau 6 u.i Lantus. Timp de 2 luni de la debut a ramas cu aceleasi kg, acum am descoperit ca are LDL Cholesterol=117.7 mg/dl si AST /TGO =41 U/L.
  Va multumesc pentru timpul acordat, daca mai este cineva din Iasi ( cu diabet ) as vrea sa ne intalnim si sa discutam. Imi permit sa va anunt ca am Glucagon 2 injectii disponibile ( noi nu mai facem insulina si nu vad rostul sa il tin in casa).
  Numai bine.

  • Florentina says:

   Buna. Sunt din Iasi am o fetita de 6 ani jumatate diagnosticata de 1 an cu diabet tip I. Putem lua legatura daca vrei, adresa mea de email e florizah@yahoo.com. Si pentru mine este greu sa nu pot sa ma intalnesc cu oameni care au aceleasi framantari ca si mine. Ma deranjeaza ca in Iasi nu exista o formula pentru a face posibila intalnirea noastra. Din pacate, nu am suficienta disponibilitate sa fac eu asa ceva. Astept raspuns. Cu mult drag, Florentina

 • Fonea Tatiana says:

  Buna ziua. Revenim cu stiri despre evolutia fetitei noastre, pe 8 august am repetat analizele ( dupa 2 luni ) si Hb Glicozilata a scazut la 6.39 %de la 8.56%, glicemiile sunt in general bune, mai avem si scapari cum ar fi dimineata 53 si uneori seara 200, dar sunt rare, acum suntem pe Lantus 2-3 unitati dimineata, plus 2 pastile Diavit. O zi buna si sa ne aiba Dumnezeu pe toti in paza.

 • MIHAELA STAICU says:

  Buna ziua! Am auzit zilele trecute de d-l dr. Catalin Copaescu care sustine ca vindeca diabetul in urma unei operatii laparoscopice.Am luat legatura cu asistenta dumnealui care nu da prea multe lamuriri dar care sustine acelasi lucru.Ma intreb de ce nu s-a mediatizat lucru acesta daca da rezultate ?
  Si o alta intrebare :ce facem cu degetele,exista ceva crema care poate sa vindece locul intepaturilor ?Mentionez ca ,copilul are 16 ani si este diagnosticat de 6 luni,glicemiile sunt bune,insulina facem cand avem glicemii peste 115 altfel intram in hipo

Leave a Reply