Ieri a fost o zi  foarte plina,  in care copila mea a avut parte de multa actiune.

De dimineata,  dupa cursul de baza  (asa se numesc la scoala Waldorf primele doua ore in care le sunt introduse copiilor notiuni noi: literele in cazul nostru),  a fost programata o vizita la fabrica de piine Pajura SA, cu revenirea in punctul de plecare (scoala)  la ora 13.30 .

Va dati seama  ca pina la ora 13.30 mi-am ros toate  unghiile  si mi-au  murit sute de neuroni gindindu-ma ‘oare ce face fata mea’ .

Vorbeam zilele trecute  despre  cum este sa fii parinte  de dulcinel. Iata una din situatiile in care  in loc DOAR sa te bucuri de prima excapada, mica excursie a copilei  -foarte important fara parinti, stai  si-ti framinti creierul si sufletul facindu-ti  griji ca nu cumva sa o apuce raul in masina,  sa nu intirzie la insulina si ora de masa (noi facem insulina la 13.15-13.20 iar ea la 13.30 abia se intorcea la scoala).  In fine, trece timpul (uite asa ajungem sa ne bucuram intr-un mod stupid  de trecerea  timpului…)  si se face ora 13.30. Astept inca 10 minute ca sa nu par  total disperata  si-l sun pe taica-su sa vad   daca a intrat in ‘posesia’ copilului. Vesti bune: copilul a revenit in bune conditii si desi intirzie la masa si insulina, jumatate de ora , totul e Ok, iar impresiile  de pe teren  sunt imbucuratoare: copii au avut parte de vizionarea intregului proces de panificatie si  de emotia/bucuria si zumzetul calatoriei cu autocarul.

Apropo, va mai aduceti aminte de vizitele  facute  cu scoala in ‘marile fabrici si uzine ale minunatei patrii’ ? Eu nu-mi mai aduc  aminte exacte  in cite astfel de fabrici  am fost  insa cu siguranta imi amintesc de fabrica de lapte de unde am capatat inghetata  si de fabrica de sticla  de unde am primit cadou pahare -unul de tuica cred, cu un muschetar,   il mai am si acum. Materialista de mica,  de… ce sa-i faci?

Dupa  hei-rupul de la prinz -viteza, viteza, viteza- ca sa ne incadram cit de cit in program, in a doua parte a zilei  a urmat  family  discoteca  (a se citi de copii) organizata cu mari fite la Ramada  de catre  firma la care lucrez.

Aici am mincat, baut -suc of course – si cel mai important am dansat. Intrucit  taticul ne-a refuzat pe motiv ca el e om serios si are pacienti programati, a fost prima noastra  iesire in oras mama-fiica. Ne-am simtit minunat  impreuna  si mi-am promis sa repet experienta. Sincer abia astept (e un fel de-a zice ‘abia astept’ ca daca ar fi sa aleg as pastra-o exact asa cum e acum la 6 ani) sa merg cu fiica-mea la disco de ‘oameni mari’. Ar trebui sa fie cel putin interesant  nu-i asa?! 

Si iata asa s-a incheiat o minunata  zi, care ar fi fost perfecta  daca la fabrica de piine copila ar fi facut o piinica cu propriile-i minute (modelat coca)  cum li s-a promis (apoi s-a contramandat pe motiv ca sunt prea multi), daca sala de fite de la disco party  ar fi avut  un glob din acela de cristal ‘de disco’ asa cum se astepta micuta, si daca, cel mai imporatant -seara  nu am fi gasit glicemia 397 (data de piinica primita cadou si mincata la  prinz, in plus fata de CH necesari pe care oricum i-am scazut dar se pare ca degeaba, de sucul cu zahar baut la petrecere si de programul decalat de care am avut parte).

Dar totu-i bine cind se termina cu bine, asa ca aseara la ora de insulina&masa  (decalata din cauza petrecerii)  am bagat 3 unitati extra de Mixtard, n-am mai mincat hidratii rapizi, la ora 22.00 alte 2 unitati  extra, de asta data de  Actrapid +scazut  HC de la gustare, la ora 24.30 am ajustat iar cu 1.5u Actrapid -glicemia scazuse la 259 deci nu suficient, iar dimineata ne-am trezit  cu 110.

Trebuie sa-i aratam diabetului cine-i seful nu-i asa?  Nu pot priva  copila  de o viata  normala  doar de frica glicemiilor…

Si inca ceva…  daca se gaseste vreun cititor al acestui post care-si aminteste  vreun  cintec ‘de autocar’  (decent va rog!  ‘de copii!’) il  rog   sa-l posteze in comentarii.

7 Responses to “‘Mondenitati’ de copil”

 • zuza says:

  la ora 22, ce glicemie avea? Daca era tot asa mare,in jur de 300, de obicei, nu se mai ia deloc gustarea si se face doar insulina lenta. Noaptea scade foarte mult glicemia, pt ca nu mai produce ficatul glucoza din timpul zilei,creierul neavand nevoie de ea, decat foarte putin comparativ cu ziua.

 • Ioana says:

  @zuza- ai dreptate, teoria asa zice. Insa cum probabil ai aflat si tu pe proria-ti piele pacientul e cel mai bun barometru. Cind am mai avut astfel de situatii in trecut glicemie foarte mare la ora 19, si am sarit peste gustarea de ora 22 am avut surpriza de a constata ca glicemia de la miezul noptii era inca foarte mare; cind am sarit peste gustare si am si ajustat cu insulina rapida s-a intimplat sa scada prea mult, asa ca acum am ramas la varianta ajustat cu 1.5-2u insulina rapida (ca sa nu stam doar in baza celei lente) si mincat ceva HL (NU RAPIZI, ceva de genul 10g piine adica 5 HL. Tinind cont ca dimineata am obtinut o glicemie de 110 cred ca ne-am descurcat onorabil. Oricum dupa parerea mea toate regulile ref la nemernicul asta de diabet nu sunt batute in cuie si pot varia de la situatie la situatie. Cred ca cea mai importanta este monitorizarea si observarea reactiilor pacientului si tras invataminte de aici pentru situatii viitoare. Multumesc frumos pentru sfaturi/comentarii. M-as bucura foarte mult daca si alti cititori ne-ar impartasi din experientele lor. Glicemii bune!

 • zuza says:

  mi-ar da prea multa bataie de cap, varianta folosita de dvs, imi rapeste din somn:D
  Fiecare reactioneaza diferit, intr-adevar, si ar fi bine daca toti si-ar testa reactiile. Din pacate, observ ca ce zice doctorul,ramane batut in cuie, desi e gresit de multe ori.

 • Ioana says:

  zuza, PLEEEAAASE nu ma mai lua cu dvs. Tinind cont ca suntem ‘surori’ de suferinta (crede-ma ca sufar odata cu copila mea) cred ca ne putem tutui. Nu-s babeta inca… mai am o tira, dar mai am… am 34 ani deocamdata. Apropo tu citi ani ai? Si Da! diabetul poate da ‘dureri de cap’ insa incerc sa le ignor si sa fac tot ce pot mai bine ca sa-mi monitorizez copila. Cit despre somn… oricum nu ma pot culca pina nu-i iau glicemia la ora 01.00 noaptea (mi-e frica de o eventuala criza de hipo asa ca mai bine stau treaza pina la miezul noptii ca apoi sa ma pot culca linistita).
  In alta ordine de idei, daca nu e cu suparare am si eu o intrebare: stii cumva de unde se pot cumpara de 10 buc glocagon cu termen de valabilitate cit mai mare? Inteleg ca pentru moment maria sa Statul nu prea stie ce sa faca: sa-l dea gratuit?sa-l comercializeze contra cost? motiv pentru care-l tine blocat in depozite iar in momentul asta nu se poate procura de niciunde in Romania asa ca trebuie gasita o cale sa-l achizitionam de afara. Daca ma poti ajuta te rog scrie-mi pe ioanatoma2010@gmail.com

 • zuza says:

  multi inainte! e diferenta de 10 ani intre noi.
  Glucagonul are valabilitate de doar 2 ani, asa ca pana ajunge pe raft( in cazul de fata nu ajunge), mai trec vreo 6 luni.
  Cand inca se mai gasea, costa intre 80-120 lei. Am sa ma interesez si anunt.
  E bine sa-l aibe fiecare,desi costa cam mult. E si mai bine sa nu fie nevoie sa-l folosim.

 • Ioana says:

  Multumesc frumos zuza. Da stiu ca este cam scump, dar am avea nevoie de 10 buc pentru pacientii doctoritei noastre (cu fact ca sa poata sa le arate costul efectiv -nu vrea sa-l comercializeze doar sa le faciliteze pacientilor posibilitatea de a avea acest glugacon. De ex. al meu este expirat deja dar mi-a zis ca deocamdata sa-l pastrez asa si sa speram ca nu vom avea nevoie de el). Tocmai pt ca are termen de valabilitate 2 ani, dureaza citeva luni pina este exportat, acum sta blocat in depozite, deci cind statul roman va binevoi sa-l puna pe piata cu sau fara bani, va mai avea doar citeva luni de valabilitate. Asta e rationamentul pentru care noi am zis ca cel mai bine in acest moment este sa fie achizitionat de afara si sa aiba termenul de expirare cit mai indepartat.

 • zuza says:

  vin cu raspunsuri,nu prea grozave, dar pe e-mail

Leave a Reply