Asa cum va promiteam de ziua mondiala a diabetului, astazi vreau sa vorbim scriem despre cele mai noi  ”jucarii’ pentru dulcinei.

La ultima intilnire din cadrul Academiei Mamicilor de Dulcinei  doamna doctor Mihaela Vlaiculescu ne-a facut  un rezumat a celor prezentate la Congresul de Diabet.

Astfel am aflat ca nu doar mie mi se intimpla ca uneori sa ma intreb daca i-am facut sau nu  insulina copilei :) Cu acelasi sentiment  se pare ca se confrunta orice dulcinel sau parinte de dulcinel macar odata, si cu siguranta s-a confruntat John Sjolund, diagnosticat cu diabet tip1 la virsta de 3 ani. Nu de putine ori i  s-a intimplat sa-si puna intrebarea mi-am facut oare insulina sau nu? , motiv pentru care in anul 2009 John a strins o echipa cu ajutorul careia a dezvoltat Timesulin, un adaptor la majoritatea tipurilor de pen, NovoNordisk, Lilly, Sanofi, care afiseaza pe display oara la care s-a administrat ultima ora insulina.

Asemanator  cu Timesulin, ba poate chiar  mai fitos intrucit  pe display gasim si ultima valoare glicemica, este penul inteligent de insulina pendiq.

Pentru dulcineii de 2-5 ani avem NovoPen Echo care pe linga functia de memorie  (ne aminteste cite unitati de insulina am facut ultima data si la ce ora anume)   este prezentat  si in culori si imprimeuri diferite pentru a fi cit mai atractive pentru cei mici, si permite dozarea la JUMATATE de unitate.

In ceea ce priveste glucometrele se merge pe ideea de ‘all in one’ adica sa avem in acelasi aparat  atit teparusul, o mica rezerva de bandelete dar si un mic lacas unde sa depozitam bandeletele folosite. Cu un astfel de glucometru ca Accu-Check Mobile  sau Unio de la mylife Diabetescare distribuit prin YPSOMED  esti sigur ca n-ai uitat nimic acasa si-ti poti verifica glicemia oriunde te-ai afla.

Si am ajuns la cele mai dorite  ‘jucarii’ adica sensorul de glicemie  si pompa de insulina care dau libertate de miscare dulcinelului si-l scapa de senzatia neplacuta a intepaturilor.

Ca si senzori de glicemie amintim Guardian Real-Time de la Medtronic , C8MediSensors sau Dexcom cu ultima versiune G4. Acest G4 ni-l dorim si noi asa ca fac investigatii  de unde si la ce pret sa-l cumpar, dar despre asta alta data.

La pompele de insulina, batalia se duce intre Accu-Check Spirit,  Paradigm de la Medtronic, DANA Diabetcare , One Touch Ping si… cea care mie in prezent imi place cel mai mult: OmniPod.

O alta chestie draguta pentru  tinerii dulcinei care  merg in oras  si  nu vor sa care cu ei penul de insulina este seringa mititica si  predozata de insulina Daily Dose.

Stiati ca:

*cel mai mare centru de diabet tip 1 la copii este in Suedia?

*in Suedia senzorul se ofera gratuit in conditiile a 2 hipoglicemii severe pe an, glicozilata mai mare de 9.8 si daca se fac mai mult de 10 teste de glicemie pe zi?

*in Suedia copiii intre 3 si 10 ani  fac approx. 10 teste de glicemie pe zi?

*in Suedia glicozilata medie la copiii intre 3 si 10 ani este de 7.5-7.7?

*in Suedia 47% din copii cu diabet tip 1 au pompa si senzor?

*in Suedia dulcineii mai mici de 6 ani au pompa de la debut?

*in Danemarca 50% din dulcinei au pompa?

*in Danemarca tinta glicozilatei este mai mica sau egala cu 7.5?

Si…  ca sa incheiem intr-un ton optimist  vestea cea mai buna de la acest congres a fost recunoasterea oficiala ca in 10 ani  va iesi pe piata pancreasul  artificial -adica o combinatie de G4 cu OmniPod doar ca intr-o singura unitate wireless.

Multumesc doamna doctor pentru toate aceste informatii.

Glicemii bune!

 

 

 

One Response to “”Jucarii” pentru dulcinei”

 • Daniela says:

  Buna!

  Va felicit pentru acest site plin de informatii utile pentru un diabetic, simde mult pozitivism. As vrea sa va intreb daca ati reusit sa aflati care sunt preturile pentru acel OmniPod genial si pentru G4 de la Dexcom, dar si pentru consumabile. Pot fi achizitionate si in Romania?

  Va multumesc pentru informatii,

  Glicemii bune,

  Daniela

Leave a Reply