Normal Diabet latent Diabet
Glicemia pe nemâncate 70-110 mg/dl >111 si < 126 mg/dl Peste 126 mg/dl
Glicemia provocata (la 2 ore dupa ingestia a 75 g glucoza) < 140 mg/dl >140 si < 200 mg/dl Peste 200 mg/dl

Factori ce  influenteaza  valorile glicemiei:

*corectitudinea tratamentului cu insulina

*efortul fizic -creste utilizarea glucozei si sensibilitatea la insulina determinind astfel  scaderea necesarului/dozei de insulina  cu 2-4 unitati.

*emotiile, bucuriile supararea- pentru cei care au depistat diabetul de ceva timp nu mai este  un secret  ca emotiile pozitive & bucuria duc la  scaderea a glicemiei (noua  ni se intimpla cu copila ori de cite ori mergem in vacante), iar la polul opus supararile, nervii,  tristetea duc la  cresterea acesteia.

*bolile sezoniere, cum le spun eu, si aici putem incadra orice viroza cit de mica, infectii, laringite, otite … toate duc la  cresterea gliecemiei si  de obicei necesita o sporire a verificarilor valorilor  glicemice

*medicatia -atentie la prospectul fiecarui medicament  ce trebuie  luat de catre  un diabetic: cortizonul folosit la  aerosoli, adrenalina, zaharul din medicamente sunt  doar un scurt exemplu al medicamentelor ce duc la cresterea glicemiei

*Influenta hormonului de crestere, ”fenomenul de zori”  : fenomenul ‘down’ (fenomenul de zori) se caracterizeaza prin aparitia unei hiperglicemii matinale, catre ziua (orele 05.00-07.00) , hiperglicemie cauzata de incapacitatea insulinei de a combate efectul hiperglicemiant al unor hormoni, cum ar fi hormonul de crestere, in a doua parte a noptii intre orele 03.00-07.00.  Fenomenul ‘down’ dispare prin cresterea dozei de insulina bazala, injectata inainte de cina, cu mare grija la verificarea glicemiei de la miezul noptii pentru a evita instalarea unei hipoglicemii.  Frustrare, frustrare si iarasi frustare…  Mai mult poti citi  aici

*Fenomenul Somogyi : reprezinta hiperglicemia aparuta de regula dimineata ca o reactie a organismului fata de o hipoglicemie, produsa in aceeasi noapte. Diagnosticul poate fi confirmat prin masurarea glicemiei intre orele 24.00 si 03.00, si gasirea unor valori cuprinse intre 40-60mg%.   Acest fenomen se poate anihila cu scaderea dozei insulinei bazale administrata inainte de cina.