La trei ani de la debutul diabetului, toamna lui 2010 a fost una groaznica din punct de vedere al glicemiilor. Indiferent ce si cum faceam nu mai puteam obtine un echilibru glicemic.
Sfatul si indrumarea medicului nostru diabetolog a fost acela de a schimba tratamentul insulinic , mai precis de a schimba tipul de insulina. Daca de la debut si pina in iarna lui 2010 copila a fost pe Actrapid dimineata si la prinz si Mixtard seara, acum cu noua schema suntem pe Actrapid (dimineata, prinz si seara) si Lantus la ora 21.30
Noua schema ne tine pe niste glicemii absolut minunate -copila nu se trezeste cu glicemii mai mari de 90, cele de peste zi sunt undeva intre 80-150, si…….. , ne permite ca atunci cind vrem, sa ne trezim tirziu. URAAAAAA….. Simbata de exemplu, m-am trezit de dimineata, afara ningea si viscolea, era o vreme de dormit de mama mama, asa ca m-am bagat inapoi in culcus si am dormit pina la ora 11 cind a binevoit domnisorica mea sa se trezeasca. Tinind cont ca in fiecare seara merg la nani dupa ora 01, iar trezirea este la 6.45, un astfel de rasfat e mai mult decit binevenit, atit pentru mine cit si pentru copila (care pina la introducerea Lantusului se trezea in fiecare dimineata volens-noles la ora dictata de schema de tratament).
O alta observatie este legata de scaderea unitatilor de insulina: daca acum avem 24 unitati/24 ore (12 Lantus+ un total de 12 Actrapid, si la Lantus inca lucram la doza) inainte aveam 19-20 numai de Mixtard.
Cum s-a facut trecerea de la Mixtard la Lantus?
In primul rind am ales sa facem asta in vacanta de Craciun cind, stind si eu acasa, o puteam supraveghea pe copila 24 de ore din 24.
Doamna doctor, pe care o iubim si care pina acum n-a gresit niciodata cu noi, este precauta, si prefera ca la inceputul oricarei scheme de tratament sa o ia usurel din aproape in aproape. Dupa ce a facut calculele necesare (functie de greutate copil…) a hotarit sa incepem cu o doza mai mica de Lantus decit cea care ar fi trebuit conform teoriei.
Astfel am inceput cu 9 unitati si la fiecare 2 zile de monitorizare a glicemiei am tot marit doza pina am ajuns la 15 unitati. Asta se intimpla imediat dupa perioada cu glicemii mari. Dupa citeva zile de administrare a 15 unitati de Lantus am observat ca copila incepea sa vina dimineata cu glicemii de 60, 65, 69, motiv pentru care am inceput sa o luam in sens invers, scazind unitatile.
Binenteles ca aceasta situatie usor confuza a iscat urmatoarele intrebari: crestem treptat ca apoi sa fim nevoiti sa scadem??? de ce nu ne-au aratat glicemiile de dimineata de la bun inceput ca trebuie sa ne oprim la 12 unitati??? Iar explicatia a fost urmatoarea: la inceput eram dupa o perioada de glicemii mari asa ca organismul copilei cerea insulina, dupa care incepind sa obtinem valori normale a scazut si necesarul de insulina: ”scaderea treptata a necesarului de insulina de acum reflecta de fapt scaderea hemoglobinei glicozilate ( HbA1c mare – necesar mai mare de insulina, hbA1c buna – necesar insulinic mai mic), asa ca suntem pe
drumul cel bun.”
Momentan suntem la o proportie de 50% insulina rapida cu 50% Lantus , dar cred ca mai merge sa scad o unitate de Lantus (inca mai gasesc dimineata glicemii de 70) asa ca in final cred ca vom avea rapida 50-55% din doza totala de insulina pe zi + doza de Lantus 45-50% din doza totala .
In alta ordine de idei continui sa adun si sa traduc retete cu HC/100 de produs calculati. Astazi am adaugat la pagina de GUSTARI, urmatoarele: ‘chec’ cu sunca si cascaval, bruschete, tartine cu somon, rulada cu ciuperci.
Sper ca in curind sa primesc si sa postez si retete de la voi.