Personal, cred ca varsaturile reprezinta cosmarul fiecarei  mame de dulcinel.

Din ”Diabetul zaharat tip 1 al copilului si tinarului” -Ghid practic -Timisoara 2007 ,  de  Dr. Viorel Serban:

   Daca copilul varsa mincarea consumata la o masa principala, se masoara imediat glicemia si se apreciaza timpul care a trecut de la administrarea insulinei.

1) Daca glicemia este mai mare de 150mg% si au trecut mai mult de 2-3 ore  de la injectarea insulinei, riscul de a face hipoglicemie este mai redus.

2) Exista risc mare de hipoglicemie daca varsatura s-a produs in prima ora de la masa, cind insulina nu a ajuns inca la actiunea sa maxima. Pentru a evita o hipoglicemie, in urmatoarele 2-3 ore, se da copilului sa bea o solutie de zahar in apa (in total 100-200 ml intr-o ora, in functie de virsta) si se are in vedere ca , in final, sa se ajunga la cantitatea de glucide consumata la masa care a fost varsata

De la mamicile de pe forum am aflat  ca se pot folosi si sucurile acidulate ce contin zahar (sprite) acidul avind se pare  un efect benefic in cazul acesta. Sincer la prima vizita  la medicul nostru diabetolog  am sa verific veridicitatea/explicatia acestei informatii.

3) Daca, dupa varsatura, dulcinelul nu poate bea nici lichide ce contin zahar, se injecteaza glucagon subcutanat: 0,01 ml pentru fiecare an de virsta, de exemplu un dulcinel in virsta de 10 ani va avea nevoie de 0,10 ml(0,01×10).

*Doza maxima de administrare este de 0,15ml/administrare , si este doza valabila si la adult.

 Daca, dupa 20-30 minute glicemia tot nu a crescut, se repeta aceeasi doza de glucagon.

*Injectarea glucagonului, in aceeasi doza se poate repeta de 4-5 ori, pe parcursul unei zile, pentru mentinerea unor valori glicemice in limite normale. Procedind astfel se poate  evita deplasarea la spital, pentru o problema ce poate fi rezolvata si acasa, cu o conditie insa : STAREA COPILULUI SA EVOLUEZE FAVORABIL. 

*Daca varsaturile continua, se recomanda internarea in spital

 Ca alimentatie, cind din nefericire  am avut parte de un astfel de episod, noi ne-am hidratat cu lingurita din 10 in 10 cu ceai de menta indulcit, apoi cind ne-a fost mai binisor am inceput sa mincam covrigi uscati, sticksuri, banana, orez fiert, sunca de praga (am inteles ca este singurul mezel permis in acest caz), totul  consumat binenteles in cantitati mici  dar mai des. Pentru durerile de burtica acuzate am evitat debridadul (care luat pe cale orala poate provoca o noua varsatura) si am avut in casa supozitoare ”usconsin”.