Ca si in cazul vaccinurilor, nici  interventiile chirurgicale nu sunt incadrate la ”boli sezoniere” ci mai degraba la situatii speciale, dar pentru moment vom scrie despre ele aici.

Din ”Diabetul zaharat tip 1 al copilului si tinarului” -Ghid practic -Timisoara 2007 ,  de  Dr. Viorel Serban:

1)  Daca este posibil este bine ca operatiile ce se impun diabeticilor sa fie programate.  Medicul diabetolog trebuie sa asiste la operatia necesara, si trebuie urmarit pe tot parcursul acesteiaobtinerea unor glicemii normale (preferabil intre 100 si 125 mg%)

*Daca operatia are loc dimineata, in seara precedenta se administreaza insulina in doza obisnuita si se maninca gustarea de la ora 22.00. In timpul noptii nu se vor mai consuma alimente solide, cele lichide fiind permise cu pina la 4 ore inainte de operatie.

Dimineata se va incepe perfuzia cu lichide si insulina, perfuzie ce va fi continuata pe tot parcursul  interventiei si dupa aceasta.

Masurarea glicemiei este necesara la fiecare ora inainte de operatie  si la fiecare 30 minute pe durata acesteia.

Revenirea la administrarea subcutanata a insulinei se va face cind copilul se poate alimenta normal.

2. Daca operatia trebuie facuta de urgenta  se efectueaza rapid analize si se administreaza insulina functie de glicemia gasita.

Operatia nu va fi aminata indiferent de valoarea glicemiei, daca starea copilului permite acest lucru.

Daca copilul prezinta cetoacidoza diabetica, aceasta se trateaza imediat si se amina, pe cit posibil, operatia, pina ce starea lui se imbunatateste, dupa care se intervine ca si pentru operatiile programate.