In viata trebuie sa alegem care parte a paharului vrem sa o vedem.
Astazi vreau ca, impreuna cu voi, sa vad partea plina si anume sa ne amintim cit de norocosi suntem ca medicina a evoluat si continua sa evolueze si, in ciuda lipsurilor si frustrarilor date de societatea medicala romaneasca, copiii nostrii pot avea o viata NORMALA.
Luind-o pe firul istoric prezentat de dLife Diabetes Museum aflam ca primele mentiuni referitoare la simptomele diabetului au aparut pe un papyrus egiptean in anul 1552 inaintea erei noastre. Se pare ca primul symptom ce a indicat o disfunctie a organismului a fost polyuria -urinarile frecvente, iar prima dieta indicata a fost pe baza de fructe, cereale si miere.
Numele de diabet – ‘diabetes’ apare mentionat pentru prima data in Egipt de catre Appolonius care a observat ca anumite persone elimina (prin urina) mai mult lichid decit pot bea – ‘to go trough’ .
Primele teste chimice sunt legate de prezenta glucozei in urina si au aparut in anii 1800.
Un moment crucial a fost in 1869 cind Paul Langerhans, un student la medicina de origine germana, descopera ca celulele pancreatice sunt de doua tipuri: unele secreta sucul normal pancreatic iar celelalte s-a dovedit in anii ce au urmat ca secreta insulina.
Cu siguranta insa ca cel mai important moment in toata istoria diabetului ramine descoperirea insulinei.
Desi este o intreaga controversa mondiala cine este de fapt adevaratul descoperitor al insulinei eu una nu pot decit sa le fiu recunoscatoare tuturor celor trei oameni mari mentionati in scriptele de specialitate, si nu doar lor ci multor altora care si-au adus aportul.
Noi, romanii, spunem ca cel care cu adevarat a descoperit insulina este Nicolae Paulescu (30.10.1869 – 17.07.1931) – unul dintre cei mai mari fiziologi romani ce a facut cercetari importante asupra structurii splinei, asupra fiziologiei normale si patologice a pancreasului endocrin, asupra mecanismelor de producere a febrei. A preconizat o metoda originala de extirpare experimentala a hipofizei.
Paulescu urmat facultatea de Medicina de la Paris, obtinand trei doctorate – în medicina, în stiinte si în chimie biologica.
In 1900 s-a intors in tara, ca sef al catedrei de Fiziologie al Facultatii de Medicina.
In urma cercetarilor sale, a descoperit insulina – hormon extras din pancreas si folosit impotriva diabetului – considerata cea mai importanta descoperire medicala din secolul XX. Prof. Paulescu o numise pancreanina.
Studiile sale asupra descoperirii insulinei – sustinute la Bucuresti în acelasi an – au fost publicate in 1921, in revista Comptes Rendus Hebdomaderes des Seances et Memoires de la Societe de Biologie de Paris.
La 10 aprilie 1922 a obtinut brevetul de inventie cu Nr. 6255, acordat de Ministerul Industriilor si Comertului din România.
Se preciza ca pentru a putea fi întrebuintata cu folos în tratamentul diabetului la om, pancreina trebuie sa fie preparata în mari cantitati, ceea ce necesiteaza un mare capital…
‘Revendic inventiunea produsului organic pancreanina, care injectata în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecatoare a simptomelor diabetului. ‘ – spunea prof. Nicolae Paulescu.
In 1922, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best din Canada au anuntat descoperirea insulinei, si au primit, in 1923, Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina pentru meritul de a fi descoperit insulina.
Se pare ca motivul pentru care lumea medicala i-a anulat paternitatea asupra celei mai importante descoperiri medicale a secolului XX au fost opiniile sale crestine, considerate de unii anti-semite si anti-masonice.
Odata insulina descoperita, motoarele industriei farmaceutice s-au activat la capacitate maxima iar astazi copiii nostri au sansa la viata. Mai mult decit atit, in lumea asta larga se gasesc tot felul de device-uri care sa ne ajute. O prezentare a citorva se regaseste in postul de aici.
Si acum va las sa calatoriti in timp cu cei de la dLife Diabetes Museum.