Ieri  spuneam  ca de cind  am intrat in ‘blogosfera’ citesc  zilnic blogul lui Dono  si cei al Ninei. Ce am omis sa spun  este  ca il citesc si pe cel al  actorului Dragos  Bucur,  si pe cel al zuzei http://zuzubell.wordpress.com/, o tinara cu diabet -o dulcisoara ceva mai mare.  Sper  ca astfel sa inteleg mai bine  cum diabetul  influenteaza   tinerii si sa-i pot  fi   o prietena buna si intelegatoare  fiica-mii,  fara a cadea in extrema  cealalta si a o sufoca  cu o protectie/atitudine  exagerata.

Astazi  zuza se intreaba  pe blogul ei  cum reactioneaza diabeticii de diverse  virste la starea  de hipoglicemie, fapt care mi-a amintit  un episod petrecut recent, asa ca iata  ce i-am raspuns:

”ultima data cind copila mea (6 ani si 6 luni) a facut hipo a fost recent si un picut cam scary. La prinz am lasat copilul sa mearga la nani cu buni iar noi am plecat sa-i luam o rochita pentru serbarea care tocmai se apropia. Nu am lipsit mai mult de 2 ore insa cind am intrat in casa m-am speriat de plinsetele care se auzeau din dormitorul ei. Copila tremura si plingea cu lacrimi de crocodil zicind ca o gidila ceva. Binenteles ca pina sa intram noi in casa buni ii daduse deja o bomboana care insa nu apucase sa-si faca efectul. Am suplimentat si noi cu 10 g zahar am luat copila in brate si am asteptat sa se linisteasca. In cei trei ani de cind s-a instalat diabetul am avut doar citeva episoade cu hipoglicemie si de regula de fiecare data am fost in preajma copilei, le-am ‘ citit’ si actionat din timp asa ca niciodata nu facut ‘urit’. Cred ca asta e si motivul pentru care acum m-a afectat atit de tare. Dar a trecut… Daca insa dau filmul inapoi cele mai urite crize de hipo (urlete din cauza durerilor de burta, biiguieli fara sens) le-am avut, unde crezi(?) chiar in locul in care ar trebui sa ne simtim in siguranta si anume in spital (si asta prin ‘bunavointa’ unei doctorite blonde si in conditiile in care noi ne-am internat ‘pe picioare’ ca sa zic asa, avind ca simptom corpii cetonici, glicozuria si glicemia mare fara nici o manisfestare grava -dar asta e alta poveste pe care vreau sa o uit dar se pare ca m-a marcat foarte mult si chiar nu pot -daca citesti primul meu post intelegi ce vreau sa spun .  O zi buna fara hipo fara hiper.”

 Precizez  ca aceasta  hipo a venit  dupa  o perioada in care  am crescut  dozele  de insulina din cauza  unor  glicemii mari date de hormonul de crestere, apoi  vazind  ca respectivul  hormon s-a mai potolit  si ca nu mai influenteaza glicemia atit de mult, am inceput sa reducem dozele insa se pare  ca nu atit de mult  si repede  cit ar fi trebuit (am zis  si eu sa o luam usurel usurel cu cite 1 unitate, dar cred de data asta  ar fi fost cazul sa reduc  cele  2 unitati in plus odata).

Oricit de mult ne straduim,   din pacate diabetul ne pune fata in fata  si cu astfel se situatii. Totul este  sa nu ne pierdem cu firea,  sa actionam la timp si sa scurtam pe cit posibil  starile de Hipoglicemie care nu fac deloc  bine creierului. Si cel mai imporant,  sa avem in casa  glucagon pentru situatii grave de urgenta.

12 Responses to “Cum reactionam la hipoglicemie”

  • zuza says:

    totusi care e acel spital de la inceputuri? cantacuzino sau budimex?
    Bomboana desi are zahar 95%, e absorbita mai greu de organism. Zaharul sau glucoza, se misca foarte repede.
    Ar mai fi mierea, care la mine e ca si cand nu ar fi.
    Pt ca ma indop cu zahar, am cautat zahar brun la pliculete. Se aude ca ar fi mai sanatos, decat zaharul alb rafinat si are un gust mai deosebit.

  • Ioana says:

    chiar nu vreau sa mai vorbesc de acel spital. Sunt convinsa ca sunt si medici foarte buni acolo insa noi am avut ghinion. Si nu odata, de 2 ori asa ca… Ca indiciu e cel pentru copii. Stiu ca zaharul e cel mai bun in hipo de asta i-am si dat inca 10g cind am intrat noi in casa insa buni ia dat ce a stiut ea mai repede. Dar tu de ce te indopi cu zahar? Faci hipo des???

  • zuza says:

    cam o data pe zi, fac hipo, dar nu severe. La mine hipo e 80, ca deja ma apuca tremuriciul. Prefer sa iau 1 plic-2 de zahar,decat sa pap un fruct care intra prea lent in organism si apoi creste prea mult glicemia.

  • Cosmin says:

    Ma alatur si eu discutie :)In cei 7 spre 8 ani de diabet, in cazul unei hipo (au fost multe) nu am luat zahar decat o singura data. Acel eveniment a fost la 2 luni de la depistare cand eram in cantonament si m-am panicat. Din punctul meu de vedere, zaharul luat atunci declanseaza o destabilizare pe toata durata zilei care te trimite in alta hipo datorita corectarilor. Este o iesire din hipo rapida dar cu consecinte (din punctul meu de vedere), de aceea prefer un suc de portocale sau cativa biscuiti.

  • zuza says:

    buna, Cosmin! Ce consecinte sa aibe daca iau 10 hidrati din zahar? Pana se absoarbe zaharul din suc sau biscuiti, ajung ca o gelatina :D Probabil te referi la situatia in care iei doar zahar si nu mai mananci si hidrati lenti. Atunci da, ai dreptate, faci din nou hipo intr-o ora,doua. Nu prea am inteles ce e cu corectiile? de insulina sau de hidrati? Sper la un schimb de pareri personale si idei noi legate de inamicul nostru, diabetul.

  • zuza says:

    m-am gandit la altceva: daca hipo apare la maxim o ora distanta de urmatoarea masa/ injectie, nu cred ca are rost sa se mai manance si hidrati lenti la hipo, ci doar rapizi.

  • Cosmin says:

    Buna :)Ma refer la cele de insulina. Cum am spus, eu nu am luat decat o singura data zahar in cazul unei hipo. In cazul meu, prefer biscuiti si stiu ce cantitate ma ajuta sa ajung la 100. Este adevarat ca cele mai mari probleme le am cand nu imi pot controla tendinta de a manca si iau mai mult decat necesar. In situatia asta apar corectiile de care am spus. Eu vorbesc strict din experienta mea cu domnul D in care am avut nenumarate hipo datorate ideii mele: mai bine glicemie mica (tinta mea este 90) decat mare. Iar datorita acestei idei am avut hipo destul de des. Cu cea mai mare placere un schimb de idei si experiente cu D.

  • Ioana says:

    Buna Cosmin si bine ai venit in club (desi tare bine ar fi fost sa ne cunoasteam in alte circumstante) Ca o veritabila baba ce sunt (34 ani) te intreb: citi ani ai? Nu vreau sa stiu virsta exacta ci de ex 20+, 30+…. ca sa am idee din prisma carei virste vin comentariile de la tine. Si apropo multumesc mult pentru interventii esti oricind binevenit. Schimburile astea de opinii ma ajuta si pe mine sa inteleg diabetul mai bine. Tot ce-mi doresc este sa-mi ajut copila sa treaca prin toate astea sanatoasa, dar si sa o inteleg si sa nu devin o pacoste.

  • Cosmin says:

    Bine v-am gasit. Am 22 de ani si de la 14 ani si putin diabet. Sunt convins ca Aida apreciaza ajutorul si peste ani v-a intelege cat conteaza sa fie totul bine in primii ani.

  • zuza says:

    ai 1-2 ani in plus de diabet :D fata de mine.

  • Gabi says:

    Buna , recomand sa nu dati bomboane in cazuri d e hipo , e mai bine zahar , suc , etc Nu se stie niciodata daca copilul mai poate inghiti corect si sa nu se creeeze alte probleme.

Leave a Reply