Frica! Ce este oare frica?

Pina sa intre Aida in viata mea nu-mi aduc aminte ca acest sentiment sa ma fi incercat vreodata. Sa fi fost inconstienta tineretii?  Poate. Mi-aduc insa  aminte   cind m-a incoltit  frica pentru prima data.  La doar citeva luni de cind  nascusem copila, eram in bucatarie pregatind toate cele pentru a doua zi cind deodata au inceput toate sa se miste. Era cutremur si primul gind care m-a strafulgerat a fost ‘Aida!’ . In fractiuni de secunda eram deja cu bebelusa in brate. Nu era primul cutremur  pe care il traisem insa era prima data cind m-a speriat. Atunci am inteles ca a fi parinte inseamna sa fii pur si simplu ingrozit , terminat de frica, la sesizarea si celui mai mic pericol asupra puiului tau.

Cutremurul a trecut, noi ne-am continuat linistiti viata, iar frica nu am mai simtit-o pina in Iunie 2007 cind diabetul a intrat cu bocancii in viata noastra. Atunci am plins, am urlat, m-am intrebat de mii de ori ‘de ce?’ dupa care cu ajutorul doctoritei noastre am inteles ca pentru binele Aidei trebuie sa ma adun si sa merg mai departe, si nu oricum ci cit mai normal si frumos posibil. Si uite asa au trecut peste noi alti ani, ani frumosi desi cu diabet de data aceasta, ani cu glicate bunicele -privind retrospectiv parca cele mai  bune glicate le-am avut in anii imediat dupa debut.  Frica a mai venit, asociata cu cite un hipo cum ar fi cel de aici  sau aici,  dar de fiecare a plecat repede.

Dupa ce am inceput anul 2013 ‘ intr-un mare stil’  ,  istoria s-a repetat  in vara,  insa de data asta a fost cumplit. Eram la tara la bunici intr-un sat din Olt. Copila s-a jucat toata ziua prin curte avind grija de toate orataniile si ‘ajutindu-si’ bunica la treburi, insa nu a facut nici un efort extraordinar, doar miscare in aer liber.  Pe vremea aceea faceam Humalogul dimineata, prinz si la ora 18-19 iar Lantusul la ora 21 . Cam acelasi scenariu s-a derulat si in acea zi doar ca fiind vara si stind afara pina mai tirziu am facut Lantusul cu o oarecare intirziere.

Ora 23.20 GL 187; Facut Lantus  si baut 120 ml lapte preventiv pentru ca facuse miscare toata ziua. Copila merge  la culcare.

Ora 23.44 – tresar -am convingerea ca  ceva sau cineva, o forta mai presus de noi,  are grija de dulcineii nostri si ori de cite ori este nevoie apasa butonul nostru de alarma – si merg sa-i verific  glicemia. Surpriza: Gl 79, mincam  repede 10 gr zahar  si 1 croisant mare.

Ora 00.04 GL 59; 15 gr zahar (ma gindeam  ca usor, usor va intra si croisantul in actiune)

Ora 00.08   GL 62 /// Ora 00.14  GL 72 /// Ora 00.26  GL 89 /// Am crezut ca am scapat. 

Ora 01.04 GL  26. Copila este foarte obosita si mi-e destul de greu sa o tot trezesc si sa-i dau sa manince asa ca decid sa-i  fac  glucagonul . TOT. Aici cred ca am gresit  si ca jumatate ar fi fost  suficient, insa e usor   de zis asta acum,  atunci frica a fost mare.

Ora 01.06 GL 34 // Ora 01.10. GL 68 //Ora 01.16 GL 103 //Ora 01.34  GL 17 0 In sfirsit pot rasufla usurata.

Ora 02.26 GL 371

Ora 02.45 Gl 400 Ma panichez din nou  de teama  ca acum  sa nu urce prea mult si ii fac corectie.

Ora 03.20 GL 327  Iar ma apuca panica de teama ca glicemia sa nu inceapa sa o ia din nou la vale. Cedez nervos  si o sun pe doamna doctor care ma linisteste spunindu-mi  ca ce am facut a fost  bine si ca de acum pericolul a trecut. Doamne cit e de bine sa fii in grija unui astfel de medic! Sa ne traiti multi ani  fericiti doamna doctor ca mare nevoie avem  de dumneavoastra! Si sper sa nu va mai trezesc niciodata in miez de noapte.

Ora 4 GL 205 // Ora 04.40 Gl 154 // Ora 05.39 GL 134

Am fost ingrozita de frica intreaga noapte, stomacul mi-a fost  un pachet de nervi si sunete ciudate, si m-am   intrebat intr-una in ce directie sa apuc in caz de nevoie. Va reamintesc ca eram la Olt iar cel mai apropiat spital ar fi fost cel de la Caracal sau Slatina.  Faptul ca nu eram in Bucuresti a fost un factor de stres in plus.

Nu-mi mai amintesc ora exacta dar la un moment dat, dupa ce i-am facut glucagonul, copila a inceput sa acuze dureri de burta si greata, ca in final sa si verse. A fost insa o singura varsatura dupa care a adormit  linistita pina dimineata. Probabil ca varsatura si eliminarea hidratilor ingerati asociata cu corectia facuta, a fost motivul pentru care desi i-am facut  glucagon iar glicemia a urcat destul de mult, dimineata a avut  glicemia buna.

Zorii zilei  ne-au gasit pe mine facind planton iar pe domnisorica mea dormind linistit si avind glicemia 118 la ora 08.58.

Asta a fost ce de-al treilea episod cauzat de o reactie neinteleasa in urma administrarii Lantusului-de fapt nu stiu daca este vorba de Lantus in special pentru ca ni s-a intimplat recent si cu Humalogul. Prima data ni s-a intimplat la mare dar a fost chestie de minute, apoi de Revelion 2013. De fiecare data la distanta de citeva minute de la admistrarea insulinei, aceasta parca ia foc si arde rapid  nefacind fata direct proportional hidratilor luati suplimentar.

Nu a trecut mult timp insa si am avut  parte de  o noua provocare acum nu mai bine de o luna.  Intr-o Simbata seara, dupa ce i-am facut  Lantusul copilei, la numai  citeva   minute glicemia a inceput sa o ia la vale si am reusit  sa o tinem in friu cu hidrati fie din dextroza, zahar sau  minicroisante luate  la internal de 10 min. Intr-o ora si jumatate a mincat copila mea dublul cantitatii de hidrati de la o masa de prinz normala. Si asta pentru ca desi  minca in continuu  glicemia  se incapatina sa urce, mai mult -abia daca o puteam tine pe loc sa nu coboare.

 Daca pina in vara faceam Lantusul la ora 21 sau chiar mai tirziu, dupa episodul Olt am decis sa-l mutam la ora 18 ca daca cumva  episodul se repeta  macar  sa ne prinda treji.  Acum scenariu devenea ora 18 Lantus, stat  si observat 1 ora ce se intimpla si abia apoi facut  rapida de seara. In felul acesta mi-am luat masuri de siguranta pentru un eventual  hipo de seara,  insa au aparut probleme pentru  a doua zi. Intrucit actiunea Lantusului de termina undeva pe la ora 16, pret de 2 ceasuri pina la ora 18 cind  ajungeam eu acasa de la serviciu  ramineam descoperiti iar copila ajungea  la glicemii de 250-300.

Dupa vreo 2 saptamini de glicemii foarte mari seara am decis sa revenim la vechea schema si anume: Humalog la ora 18 iar Lantusul la ora 21 cind teoretic ar trebui sa mai  fie putin spre deloc Humalog in organism, dupa care  stam in expectativa inca o ora si ceva si… abia apoi  mergem la culcare. Spre deosebire de pina asta vara, conditia este sa nu mai intirziem de ora 21 sau daca vreodata  se va mai intimpla sa nu mai mergem la nani  pina nu vedem ce se intimpla dupa Lantus. Oricum de fiecare data nebunia a durat cam o ora – doua…

Pentru ca saptamina trecuta aceeasi reactie agresiva a insulinei s-a produs urmare inteparii din greseala a unui vas de singe (la scoaterea acului am avut picatura de singe), ne intrebam daca nu cumva chiar asta este explicatia.  Chiar daca la episoadele anterioare n-am avut picatura de singe se prea poate ca inteparea vasului sa fie fost superficiala iar cind am retras  acul peretele vasului de singe  sa se fi inchis imediat.

Nu am tras o concluzie clara si sa nu credeti ca nu m-am intrebat  si daca nu cumva am facut rapida in loc de lenta si credeti-ma ca nu asta s-a intimplat- am ajuns chiar sa fac poze la penul de Lantus si sa-mi intreb copila ‘il vezi mami?, este gri daca te intreb mai tirziu  ce ti-am facut  sa tii minte ca a fost gri’.  Poate inteparea unui vas de singe este explicatia, poate faptul ca copila mea a crescut  si este in perioada de prepubertate, poate vara-toamna asta au fost mai cu ghinion pentru diabetul nostru, poate putin din fiecare… poate… poate…

Ideea este ca desi copila accepta  doar antebratul si picioarele ca si locuri pentru  insulina, recent  am convins-o  sa-i fac Lantusul  mai pe lateral unde este sunt mai putine vase de singe si mai  mult tesut adipos  iar absorbtia sper sa fie mai lenta. Cum de citeva luni incoace nimeresc toate vasele de singe (daca asta se intimpla intradevar), desi am ceva state in diabet, cred ca nici nu are rost  sa ma mai intreb sau necajesc. Sper doar sa fi facut toate artificiile necesare  sa nu o mai patim, ca tare  urit este.

Voua vi s-a intimplat asta vreodata?

Mi-as dori ca la acest post sa primesc cit mai multe comentarii  de la voi.

Edit later:  Nu am cuvinte sa multumesc tuturor celor care si-au  gasit  citeva minute  sa comenteze pe blog, mai ales ca stiu ca timpul a devenit  realmente o problema pentru toti.  Comentariile voastre m-au ajutat foarte mult sa inteleg ca pur si simplu  se poate  intimpla,  si astfel sentimentul de vina ca poate  fac eu ceva gresit  a mai disparut. Intre timp parca si  frica s-a mai estompat, dar  inca sunt cu ochii pe copila ca pe butelie dupa insulinele de seara. Si pentru ca am primit  un mail in care o mamica era complet nemultumita de Lantus  vreau sa precizez ca noi am convietuit  cu acest Lantus foarte bine ani la rind, si sper sa o facem in continuare,  si chiar nu stiu daca el, Lantusul a avut  vreo vina in aceste episoade de hipo. Cred ca a fost un cumul de mai multi factori. Va multumesc inca odata tare, tare mult pentru comentariile voastre.

8 Responses to “Cind Diabetul isi arata muschii”

 • Laura says:

  Draga Ioana,
  Desi nu avem asa state vechi ca voi in ale diabetului, avem si noi 11 luni de experienta in ale dependentei de insulina. Pana acum nu am experimentat asa o hipoglicemie persistenta pe timpul noptii, dar cu siguranta ni s-ar intampla daca nu m-as trezi de 1-2 ori pe noapte sa verific glicemia lui Tudor. Doza noastra de Lantus este in continuu balans intre 6-7-8 unitati administrate deodata cu rapida de la cina. Cel mai adesea facem 7 unitati, apoi dupa 5-6 nopti descoperim la 1 noaptea valori de 250 sau peste si trecem la 8 unitati, dupa care creste sensibilitatea la insulina si ne intoarcem vreo 2-3 nopti la 7 si chiar la 6 unitati, dupa care o luam din nou in sens invers. Problema noastra majora a fost hiperglicemia de la ora 24-1 noaptea , pe care am rezolvat-o cu ajutorul d-nei doctor Vlaiculescu dupa indelungi incercari cu inlocuirea Novorapidului de la cina cu Actrapid. In felul acesta am rezolvat in mare parte problema cresterii glicemice de care aveam parte in intervalul 23-01 noaptea, mai exact dupa ce se termina actiunea Novorapidului si pana ce incepea sa prinda “putere” insulina cu actiune prelungita. Astfel, Actrapidul acopera cat de cat si acest interval orar critic pentru noi, cand se produceau cresteri glicemice si de 150-200 mg/dl. Daca cresteam Lantusul ( de fapt pe vremea aceea faceam Levemir, pana am descoperit ca facea o reactie alergica ) faceam hipo pe la 3 , daca cresteam Novorapidul faceam hipo la o ora si ceva de la cina. Hipoglicemii noaptea se mai intampla sa avem dupa una-doua noptti in care am crescut Lantus la 8 unitati, dar le rezolvam cu ceva dulce . Probabil ne “ajuta” un pic si tendinta asta de a avea glicemii mai mari la miezul noptii, in sensaul ca si daca facem hipo , o rezolvam destul de reprede. Pana acum cea mai mica glicemie pe care a vazut-o glucometrul nostru a fost 35, intr-o noapte la scurt timp dupa ce am trecut pe tratamentul cu insulina, in ianuarie , cand inca mai aveam si ceva rezerva pancreatica ce din cand in cand isi mai facea treaba, perioada in care necesarul nostru de insulina a fluctuat destul de mult.
  In alta ordine de idei, chiar doream sa-ti multumesc inca o data pentru faptul ca ne-ai intermediat legatura cu d-na doctor Vlaiculescu. AM vizitat-o din nou pe 23 octombrie si am tinut legatura telefonic cu dumneaei in toata perioada in care am facut schimbarea de la Levemir la Lantus si de la Novorapid-ul de la cina la Actrapid. N-a fost usor sa facem atatea schimbari deodata, insa cu sprijinul dumneaei am ajuns sa trecem cu bina peste asta.
  Iti urmaresc cu mult interes blog-ul, chiar daca nu intervin atat de des cu comentarii, cred ca postarile tale sunt un real sprijin pentru toate mamicile care experimenteaza acea deznadejde de la debut atat de cunoscuta noua.
  Va imbratisez cu drag.

 • Geanina says:

  Buna Ioana,

  Imi pare rau sa aud ca aveti probleme cu hipoglicemiile nocturne. Si noi am experimentat cu Mihnea de Craciunul trecut un episod de hipo – 26, dar din fericire a reactionat imediat la dextroza si in jumatate de ora crescuse la 91. Si noua ni s-a mai intamplat noaptea sa crestem greu o glicemie de 50 – 60, dar nu am facut niciodata Glucagonul. Eu am constatat ca glucoza sau dextroza creste mai bine glicemia decat zaharul sau sucul, dar stiu ca Aidei nu-i place dextroza.
  Si noi am avut o perioada mai dezechilibrata din septembrie, ba glicemii mari care ne-au facut sa crestem dozele de insulina, urmate de perioade cu hipoglicemii, pana am ajustat din nou dozele. Toate aste s-au vazut si in ultima glicata, de la sfarsitul lui septembrie, care a fost 7, fata de 6.6-6.7 cat aveam de obicei.
  Schema cu Lantus la ora 19.00 am incercat-o si noi, dar la fel am avut glicemii mari seara la culcare si am revenit la injectarea Lantusului la 21.30.
  Si la Mihnea am observat ca atunci cand isi nimereste vasele de sange tendinta este de scadere mai rapida a glicemiei, asa ca ar putea fi o explicatie. Se pare ca sunt multi factori influenteaza absorbtia insuline, asa ca noua nu ne ramane de facut altceva decat sa stam cu ochii si glucometrul pe pici si sa intervenim imediat.

  Va pupam si abia stept sa ne revedem la petrecere.

 • alina says:

  Trebuie sa recunosc ca si noi patim cam ce povesteti tu, insa la noi fenomenul nu este atat de agresiv atunci cand facem lantusul ci mai degraba fenomenul este pe o perioada mai lunga, mai exact tine toata noaptea. Si noi avem aceeasi schema adica facem lantusul la ora 6 seara si se intampla ca uneori(din pacate nu stim cand) atunci cand intra lantusul in actiune si Andrei are o glicemie mica sau sub 80, asa sa stea toata noaptea indiferent de cat ar manca. Am avut nopti in care am mancat si din 2 in 2 ore si glicemia nu crestea mai mult de 100. E drept ca nu am gasit inca un raspuns , singura explicatie este ca Andrei e slabut si injectia fiind facuta in muschi intra foarte repede in actiune. Noi am facut o perioada si Levemir(asta pana cand Andrei a facut alergie) si nu am patit ce patim cu Lantusul. Atunci cand nimerim un vas de sange(si se intampla foarte des) e clar ca tb. sa fim cu ochii pe el ca pe butelie. Momentan ca si solutie provizorie ar fi faptul ca Andrei accepta sa ii fac insulina oriunde si acum folosim mai des pernutele de la sold.

 • alina says:

  Am uitat sa va spun ca se intampla si invers. Adica daca atunci cand intra Lantusul in actiune(si asta cine sa mai inteleaga! ca oricum nu e nimic ca in teorie ma refer la faptul ca ar tb. sa intre in 2 ore) , Andrei are o glicemie mare, asa sta toata noaptea. Deci cumva problema e la glicemia pe care o are copilul atunci cad intra in actiune Lantusul. Si cum din pacate nu putem controloa totul mergem inainte asa. Spui ca ai patit si la Humalog? Aici nu ar fi o problema ca stim cu totii ca Humalogul intra in 5 minute in actiune dar la Lantus?
  Va pup si va imbratisez!

 • SIMONA says:

  buna ziua. am trecut sa va salut si eu si imi pare rau ca nu am mai facut-o de mult timp. felicitari pt. achizitia DEXCOMULUI. eu astept cu NERABDARE noutati legate de managementul lui, de cum se descurca Aiduta cu el, de cat de ok sunt glicemiile masurate.
  citind randurile de mai sus, m-am gandit sa va scriu si eu despre Theodora mea. si ea a fost in situatii similare celei descrise mai sus.
  programul nostru se desfasoara astfel : trezirea la ora 6,45. masurare glicemie. servit mic dejun, 40 hidrati, 5,5 ui novorapid. iesit din casa la 7,20.gustare la scoala la ora 9,40, 10-15-20 hidrati. in functie de glicemia de dimineata si de activitatea de la scoala. in zilele cu orele de sport mancam hidrati mai multi la gustare. pranzul, 50 hidrati, il ia la ora 12-12,15, dupa masurarea glicemiei si administrarea a 3,5-4 ui novorapid. gustarea de dupa amiaza, 10-15 hidrati, o serveste la 14,50, la after, inainte de inceperea optionalului. la cina: masurarea glicemie, 3,5-4 ui novorapid si 40 hidrati.cina o serveste la ora 18 – 18,30. in zilele in care venim de la inot, mancam pe la 18,30.
  si apoi…verificarea glicemiei inainte de culcare, la ora 20,30. gustara si lantus, 11 ui.
  mai nou, in utima saptamana de scoala, desi am marit gustarea de la scoala, Theo vine cu mici hipo la masa de pranz. 60-62-68.azi, chiar cu 52.in conditiile in care a avut la pachetel si biscuiti si clementine.
  ei…si da. ni s-a intamplat si noua, de 3-4 ori in ultima perioada, cand, desi am mancat suplimentar hidrati, Theo sa vina cu glicemia de seara 52-56-60. atata doar ca a fost ok dupa o lingurita de miere si ceva hidrati lenti.
  in rest, Theodora accepta administrarea novorapidului in brat, picior si burtica. lantusul il facem in fese.
  acum ma retrag…lipsa de timp …revin sa citesc noutatile legate de DEXCOM. sunt cele mai presante. va doresc zile frumoase, o iarna placuta si fara evenimente soc. glicemii bune copiilor. parintilor, sanatate si minte limpede. cu drag, Simona.

 • Tatiana says:

  Draga Ioana,

  noi nu am facut lantus niciodata, fetita mea fiind prea mica, asa ca nu stiu ce sa iti spun. Dar stiu sigur din discutiile cu alte mamici de dulcinei ca dupa administrarea Glucagonului e normal sa apara greata si voma, numai stiu sa iti dau exact explicatia medicala, e ceva legat si de ficat bineinteles. Stiu doar ca in general acestea sunt printre efectele adverse in cazul administrarii Glucagonului.

  Aveti grija de voi si asteptam noi articole.
  Cu drag, Tatiana

 • Ana P says:

  Buna seara! Vreau sa spun câteva lucruri despre hormonul de creștere… avem momente cand parca ii fac corectii cu apa! La 3 ore după masa de seara, fără sa mai luam gustarea pe Novorapid, vad pe Dexcom cum creste cu tendința tot de creștere. Intervin cu corectie la 3 ore după masa de seara la o glicemie de 230 in crestere usoara si abia dupa 2 ore!!! vad chiar si sageata in jos pe Dexcom adică scădere rapida…apoi iar sageata orizontala…adică nu mai scade …asta e fie absorbitie ciudata, fie hormon de creștere! Povestea Adriana mama lui Alex, pe forumul desprecopii.ro cât de tumultoasa a fost adolescenta fiului ei, Alex. Adică sper ca asta e explicatia….vârsta si hormonii.

  Numai bine, sănătate maxima si glicemii cât mai bune!

 • norela says:

  Eu sunt mamica uneu printese cu diz de la 3ani si 4 luni ,debut cu coma. acum printesa mea are 7ani si 8 luni si nu am avut nici o coma. lantusul intra in actiune dupa 2 ore, mai repede cand dam in vas de sange normal ,dar si efortul depus in timpul zilei eu un motiv de hipo .DACA A DEPUS MAI MULT EFORT ZIUA POATE FACE O HIPOGLICEMIE DE TOATA FRUMUSETEA NOAPTEA…!!!!.teoria din carti e una ,organismul fiecaruia e unic, IAR COPIII NOSTRI SUNT UNICI PRIN FELUL LOR DE A FII. ORGANISMUL ESTE CEL MAI PERFORMANT APARAT… EXPLICATII LOGICE NU O SA GASIM NICIODATA..ASA CA NU LE CAUTATI..O UNITATE DE INSULINA SCADE MAI GREU DIMINEATA DECAT NOAPTEA . NU ESTI SINGUR CU BOALA TA. DE ACEEA NU TREBUIE SA NEGI DIABETUL CI TREBUIE SA-L ACCEPTI.FRICA NU ESTE BUNA ,FRICA PARALIZEAZA.EA TE IMPIEDICA SA ITI DESFASORI ACTIVITATILE DRAGI. DOAR DE TINE DEPINDE CAT DE BINE TE SIMTI,CAT DE BINE ITI MERGE, CAT DE ENERVANT POATE SA FIE DIABETUL.. ,,ESTE DIABETUL TAU” DACA TE POTI IMPRIETENI CU PROPRIA-TI BOALA VEI FI RECOMPENSAT DE MII DE ORI” DIABETUL IL PUTEM TINE SUB CONTROL SI COPII NOSTRII POT TRAI MULTI ANI ,DOAMNE FERESTE DE ALTE BOLI MULT MAI GRAVE
  .VA PUP SA AVETI O PRIMAVARA FRUMOASA CU MULTA,MULTA SANATATE,GLICEMII BUNE COPIILOR IAR VOUA PUTERE SA II SUSTINETI…

Leave a Reply