http://www.noisidiabetul.ro/sugestii-de-meniu-pentru-copilul-in-virsta-de-1-3-ani/

Ieri, pe  grupul de facebook   NoiSiDiabetul,  o tinara mamica Gaby Gabitu Zlavog, ”debutanta” in ale diabetului solicita idei de meniu pentru puiul ei de 1 anisor.

Pentru ca a trecut  ceva timp de cind Aida mea   a avut  1 anisor, timpul zboara  si noi il irosim  cu  diverse  prostii :( ,si chiar nu mai stiu ce minca ea la un an de zile, am goagalit un pic  si am gasit  niste  idei de meniu/retete http://www.mamica.ro/idei-meniuri-1-3-ani/ pe care  o sa  le si calculez  astfel incit  mamicii sa-i fie  usor  sa  jongleze  cu  variantele prezentate.

IDEI  PENTRU MIC DEJUN:

  • 200 ml lapte cu 30 gr ovaz : 28.5 HC (9 HC din lapte + 19.5 HC  de la fulgii de ovaz)

Acum hai sa vedem cum se calculeaza hidratii. Daca pe cutia de lapte  sa zicem Zuzu  scrie ca la 100 ml  avem 4.5 glucide asta inseamna ca  ptr 200 ml

vom avea 9HC. Daca 100 gr fulgi de ovaz contin 65 HC atunci la 30 gr fulgi ovaz vom avea   (30 x 65) : 100 = 19.5 HC

  • 1 ou fiert  cu 1 felie de paine + 100ml suc de fructe proaspat stoarse (niciodata cumparat)= 25 HC(12 Hc din piine + 13 HC din suc)
  • 1 ou fiert  cu 1 felie de paine + 200ml  lapte =21HC (12 Hc din piine +9 HC din lapte)
  • (se vor consuma maxim 2-3 oua pe saptamana, in diverse variante si combinatii, inclusiv cele din mancarea gatita)

Oul nu are HC. 1 felie de piine are  10 -11 sau 12 HC. In general piinea contine 50% hidrati adica calculul cel mai simplu este  atitea  gr  cit ati cintarit de piine se impart la 2  si aflati  nr de HC. Dar…cel mai si cel mai corect, la punct si virgula este ca  consultati  ambalajul ptr ca functie de faina din care  s-a  facut  piinea  procentul de 50%  poate sa varieze, iar in acest caz  folositi  formula de 3 simpla prezentata  mai sus.

Sucul de….portocale sa zicem, are 13 HC pe 100 ml,  laptele  cum ziceam are 4.5 pe 100 ml

  • 1 ou cu branzica (oul se bate bine si se adauga in tigaia fara ulei, se lasa sa se inchege si se adauga 2 linguri branzica de vaci, se amesteca bine)  + 100 ml suc de fructe proaspat stoarse=  2 HC din brinzica + 13 Hc din suc de portocal, sau + 17 daca sucul este de mere-atentie  cit de dulci sunt merele ca si  aici  HC per 100ml pot  varia un pic, sau + 20 Hc daca vorbim de suc de struguri

Ou = ZERO HC, brinzica de vaci din lapte degresat cam 4 HC pe 100 gr. Nu am brinza de vaci la indemina sa vad cit cintaresc 2 linguri dar sa zicem ca folosim 50 gr = 2 HC ,

  • 100g iaurt/ chefir cu 30 gr fulgi de ovaz,si 3-4 felii de banana/ piersica/ caisa bucatele sau pasate

100 gr iaurt sau chefir = 4. 5 HC , 30 gr fulgi ovaz=19.5 HC, banana are 18 HC pe 100 gr deci sa zicem ca folosim 50 gr  atunci  vom calcula 9 HC

100 gr iaurt sau chefir = 4. 5 HC , 30 gr fulgi ovaz=19.5 HC, piersica  si caisa au   15 HC pe 100 gr deci sa zicem ca folosim 50 gr  atunci  vom calcula  7.5 HC

  • mere  cu biscuiti. Merele au intre 10 si 15 Hc pe 100 de grame functie de cit de dulci sunt. Sa zicem ca folosim mere ionatane adica avem 15 Hc ptr 100 gr mere. Biscutii au 70-75 Hc pe 100 de grame. Daca folosim  biscuiti  Leibnitz atunci  3,5 bucati =10 HC)
  • sandvis cu paine, rosii, castraveti, cascaval/ mozzarella, ou fiert, felii de masline, 1 foaie de salata
  • 1 ou fiert frecat cu branzica de vaci si intins pe o felie de paine, ornat cu felii/ cubulete de rosii
  • 1 felie de paine cu branzica de vaci frecata cu marar (eventual si putina smantana) si cubulete mici de ardei + un suc de fructe si legume proaspat stoarse (mar, portocala, morcov)

IDEI PENTRU  PRINZ si CINA :

  • -100 gr cartofi copti=20 HL;   fierti (piure)=22 HL,
  • -100 gr orez crud are 75 hidrati (sa zicem  folosim  100 grame  orez  nefiert, iar la final  ne ies 90 de sarmale:  90  sarmale  gatite  vor  avea 75  HC , deci  o sarmaluta are 1.2 HC)
  • 100 gr orez  fiert :in pilaf  sau in ardei umpluti (de post) =20 HC
  • 150 grame mamaliga =22HL
  • 175 macaroane fierte =35 HL (200 gr=40 HL). Se  pot  prepara cu cascaval brinza  rasa /nuca sau ce-i place copilului. Le puteti indulci cu indulcitor.
  • supa cu galusti din gris: 100 gr galusti = 20 HL
  • supa crema de legume cu zambet din 1 varf de lingurita de smantana si crutoane (paine prajita) pe post de nas si ochi. Se cintaresc legumele fierte: cartofi fierti= 22 HC/100 gr, morcov fiert 35/gr, ardei gras fiert =6-7 HC/100 gr, pastirnac fiert = 17 HC/100 gr. Se pun legumele fierte si cintarita in blender, apoi se drege cu sare  si smintina, se cintaresc si cele 2 crutoane  si asta este!

Informatii pentru calcul hidrati  se gasesc  aici http://calorii.oneden.com/

Tentative timide de a incropi o pagina dedicata retetelor calculate  se regasesc  aici   si aici si aici si aici

Pofta mare  si  glicemii cit mai  bune!