http://www.noisidiabetul.ro/sugestii-de-meniu-pentru-copilul-in-virsta-de-1-3-ani/
Ieri, pe grupul de facebook NoiSiDiabetul, o tinara mamica Gaby Gabitu Zlavog, ”debutanta” in ale diabetului solicita idei de meniu pentru puiul ei de 1 anisor.
Pentru ca a trecut ceva timp de cind Aida mea a avut 1 anisor, timpul zboara si noi il irosim cu diverse prostii ,si chiar nu mai stiu ce minca ea la un an de zile, am goagalit un pic si am gasit niste idei de meniu/retete http://www.mamica.ro/idei-meniuri-1-3-ani/ pe care o sa le si calculez astfel incit mamicii sa-i fie usor sa jongleze cu variantele prezentate.
IDEI PENTRU MIC DEJUN:
- 200 ml lapte cu 30 gr ovaz : 28.5 HC (9 HC din lapte + 19.5 HC de la fulgii de ovaz)
Acum hai sa vedem cum se calculeaza hidratii. Daca pe cutia de lapte sa zicem Zuzu scrie ca la 100 ml avem 4.5 glucide asta inseamna ca ptr 200 ml
vom avea 9HC. Daca 100 gr fulgi de ovaz contin 65 HC atunci la 30 gr fulgi ovaz vom avea (30 x 65) : 100 = 19.5 HC
- 1 ou fiert cu 1 felie de paine + 100ml suc de fructe proaspat stoarse (niciodata cumparat)= 25 HC(12 Hc din piine + 13 HC din suc)
- 1 ou fiert cu 1 felie de paine + 200ml lapte =21HC (12 Hc din piine +9 HC din lapte)
- (se vor consuma maxim 2-3 oua pe saptamana, in diverse variante si combinatii, inclusiv cele din mancarea gatita)
Oul nu are HC. 1 felie de piine are 10 -11 sau 12 HC. In general piinea contine 50% hidrati adica calculul cel mai simplu este atitea gr cit ati cintarit de piine se impart la 2 si aflati nr de HC. Dar…cel mai si cel mai corect, la punct si virgula este ca consultati ambalajul ptr ca functie de faina din care s-a facut piinea procentul de 50% poate sa varieze, iar in acest caz folositi formula de 3 simpla prezentata mai sus.
Sucul de….portocale sa zicem, are 13 HC pe 100 ml, laptele cum ziceam are 4.5 pe 100 ml
- 1 ou cu branzica (oul se bate bine si se adauga in tigaia fara ulei, se lasa sa se inchege si se adauga 2 linguri branzica de vaci, se amesteca bine) + 100 ml suc de fructe proaspat stoarse= 2 HC din brinzica + 13 Hc din suc de portocal, sau + 17 daca sucul este de mere-atentie cit de dulci sunt merele ca si aici HC per 100ml pot varia un pic, sau + 20 Hc daca vorbim de suc de struguri
Ou = ZERO HC, brinzica de vaci din lapte degresat cam 4 HC pe 100 gr. Nu am brinza de vaci la indemina sa vad cit cintaresc 2 linguri dar sa zicem ca folosim 50 gr = 2 HC ,
- 100g iaurt/ chefir cu 30 gr fulgi de ovaz,si 3-4 felii de banana/ piersica/ caisa bucatele sau pasate
100 gr iaurt sau chefir = 4. 5 HC , 30 gr fulgi ovaz=19.5 HC, banana are 18 HC pe 100 gr deci sa zicem ca folosim 50 gr atunci vom calcula 9 HC
100 gr iaurt sau chefir = 4. 5 HC , 30 gr fulgi ovaz=19.5 HC, piersica si caisa au 15 HC pe 100 gr deci sa zicem ca folosim 50 gr atunci vom calcula 7.5 HC
- mere cu biscuiti. Merele au intre 10 si 15 Hc pe 100 de grame functie de cit de dulci sunt. Sa zicem ca folosim mere ionatane adica avem 15 Hc ptr 100 gr mere. Biscutii au 70-75 Hc pe 100 de grame. Daca folosim biscuiti Leibnitz atunci 3,5 bucati =10 HC)
- sandvis cu paine, rosii, castraveti, cascaval/ mozzarella, ou fiert, felii de masline, 1 foaie de salata
- 1 ou fiert frecat cu branzica de vaci si intins pe o felie de paine, ornat cu felii/ cubulete de rosii
- 1 felie de paine cu branzica de vaci frecata cu marar (eventual si putina smantana) si cubulete mici de ardei + un suc de fructe si legume proaspat stoarse (mar, portocala, morcov)
IDEI PENTRU PRINZ si CINA :
- -100 gr cartofi copti=20 HL; fierti (piure)=22 HL,
- -100 gr orez crud are 75 hidrati (sa zicem folosim 100 grame orez nefiert, iar la final ne ies 90 de sarmale: 90 sarmale gatite vor avea 75 HC , deci o sarmaluta are 1.2 HC)
- 100 gr orez fiert :in pilaf sau in ardei umpluti (de post) =20 HC
- 150 grame mamaliga =22HL
- 175 macaroane fierte =35 HL (200 gr=40 HL). Se pot prepara cu cascaval brinza rasa /nuca sau ce-i place copilului. Le puteti indulci cu indulcitor.
- supa cu galusti din gris: 100 gr galusti = 20 HL
- supa crema de legume cu zambet din 1 varf de lingurita de smantana si crutoane (paine prajita) pe post de nas si ochi. Se cintaresc legumele fierte: cartofi fierti= 22 HC/100 gr, morcov fiert 35/gr, ardei gras fiert =6-7 HC/100 gr, pastirnac fiert = 17 HC/100 gr. Se pun legumele fierte si cintarita in blender, apoi se drege cu sare si smintina, se cintaresc si cele 2 crutoane si asta este!
Informatii pentru calcul hidrati se gasesc aici http://calorii.oneden.com/
Tentative timide de a incropi o pagina dedicata retetelor calculate se regasesc aici si aici si aici si aici
Pofta mare si glicemii cit mai bune!