-100 gr cartofi copti=20 HL;   fierti (piure)=22 HL,   prajiti=44 HL

-100 gr orez crud are 75 hidrati (sa zicem  folosim  100 grame  orez  nefiert, iar la final  ne ies 90 de sarmale:  90  sarmale  gatite  vor  avea 75  HC , deci  o sarmaluta are 1.2 HC)

-100 gr orez  fiert :in pilaf  sau in ardei umpluti (de post) =20 HC

-150 grame mamaliga =22HL

-175 macaroane fierte =35 HL (200 gr=40 HL). Se  pot  prepara cu cascaval
 brinza  rasa /nuca sau ce-i place copilului. Le puteti indulci cu indulcitor.

-supa cu galusti din gris: 100 gr galusti = 20 HL

*Piinea  prajita:  se  cintareste  piinea inainte  de prajire (si astfel o felie toast prajita va avea 10 HL)

-carnea  nu se cintareste

RETETE  CULESE DE ICI  SI COLO:

*SUPA   MINESTRONE   – ies 7 portii: 1 portie= 25 HC     (sursa: forum Oneden.com)
2 linguri ulei de masline
1 ceapa tocata
2-3 catei de ustoroi striviti sau taiati marunt
2 tije de telina
2 morcovi medii taiati subtire
1.5 litru apa (sau supa de legume)
1 cartof mare taiat cuburi
1 conserva de fasole rosie (sau un cup – cit incape intr-un volum de 250 ml fasole)
400 ml piure de rosii sau bulion
Busuioc, patrunje, oregano, sare, piper negru dupa gust

Mod de preparare:

Se incinge, la foc mic, uleiul intr-o oala de supa pentru 30 de secunde, se adauga ceapa, putina apa, se amesteca timp de 3 minute. Se adauga usturoiul, telina si morcovii si se amesteca inca 3 minute. Se adauga restul de apa (supa), cartoful si fasolea, se creste temperature pina incepe sa fiarba. Se gateste, neacoperit timp de 10 minute sau pina cartoful e facut.
 Se adauga piureul de rosii (sau bulionul) si se mai gateste inca 10 minute.
 Se ia de pe aragaz, se adauga piperul, sarea, verdeata toccata.

Se adauga paste (DAR nu sint incluse in info nutritionale, trebuiesc  calculate  separat!)

*PASTE  PENNE  CU PUI  SI 3 FELURI  DE BRINZA -ies 4 portii: 1 portie= 40HC      (traducere  de pe site-ul  kraftfoods.com   http://www.kraftrecipes.com/recipes/three-cheese-chicken-penne-pasta-111666.aspx)

1-1/2  ceasca de paste penne

283g frunze de spanac proaspete

450g piept de pui fara piele si os taiat bucatele

1 lingurita de busuioc uscat

1-1/2 ceasca (1/2 dintr-un borcan de  700ml) sos de paste

1-2/3 ceasca (1/2 dintr-o conserva de  796ml) rosii taiate, stoarse

¼ ceasca crema Philadelphia Light sau orice alta crema de brinza  din supermarket

1 ceasca de branza mozzarella rasa

2 lingurite parmesan ras

 Mod de preparare:

 Preincalziti cuptorul la 195oC. Fierbeti pastele, adaugand spanacul in ultima clipa a fierberii.

 Intre timp, incalziti o tigaie mare de teflon in care ati pus un strop de ulei. Adaugati puiul si busuiocul; gatiti 3min sau pana ce puiul nu mai este roz, amestecand continuu. Adaugati sosul de paste si rosiile si reduceti focul la minim. Lasati sa fiarba 3 min sau pana ce puiul este facut. Presarati  deasupra crema Philadelphia pana ce s-a topit.

 Strecurati pastele si spanacul; adaugati-le in tigaia cu puiul si amestecati usor. Presarati ½ de ceasca mozzarella. Puneti cu lingura intr-un vas termorezistent de 2L.

Gatiti 20 de minute. Presarati mozzarella ramasa si parmezanul. Mai lasati 3 min sau pana ce branza s-a topit.

*GULAS  -ies 4 portii: 1 portie =15 HC

100 grame ceapa

o punga Knorr-Gulas

rosmarin

400 grame carne de vita

150 grame ardei rosu   +   150 grame ardei  verde

200 grame dovlecei

300 grame rosii decojite

sare, piper

Mod de preparare:

Se curata ceapa. Punga Gilas-Knorr se cerne cu o lingura de 3/8 litri de aoa clocotita si se amesteca. Rosmarinul, cimbrul, ceapa  si carnea  se pun sa fiarba la foc mic  intr-o oala deschisa circa 60 minute. Ardeiul taiat in felii si dovlecelul felii se pun peste carne si se mai lasa 10 minute. Rosiile se pun in gulas peste carne si se lasa putin, dupa care se potriveste gustul din sare si piper.

*MINCARICA DE  VINETE  – 4 portii -1 portie= 25 HC (sursa: http://forum.oneden.com/topic/1268-retete-calculate/)

450 g vinete
175 g cartofi
60 ml concentrat de supa
½ ceapa taiata
1 ardei mic taiat cubulete     

1.5 g(1/4 lingurita) coriandru -OPTIONAL
1.5 (1/4 lingurita) chimen-OPTIONAL
2.5 g (1/2lingurita) curry-OPTIONAL
3 catei de usturoi pisati
Patrunjel proaspat tocat sau frunze de coriandru tocat
 

Mod de preparare:
Se taie vinetele si cartofii cubulete.
Se incalzeste supa impreuna cu ceapa pentru 2-3 minute. Se adauga ardeiul, coriandru chimenul, praful de curry, usturoiul  si se mai gateste pentru inca 2-3 minute.
Se aduga vinetele, un virf de cutit de zahar (optional), 150 ml apa, se acopera si se fierbe 15 minute. Se adauga si cartofii, se acopera si se gateste pentru inca 10 minute.
Dupa ce e gata se presara verdeata proaspata

*BREAKFAST   HASH (cu cartofi si legume) –  ies 4 portii:     1 portie =34 HC

675 g cartofi
15 ml (o lingura) ulei (de preferinta de masline)
1 ardei verde taiat
1 ardei rosu taiat (pentru culoare, dar pot fi amindoi la fel)
2 rosii taiate cuburi
~100 g ciuperci taiate cuburi
Patrunjel verde tocat; piper negru

Mod de preparare:

Se fierb cartofii in apa pentru 7 minute, apoi se scurg. Se incinge uleiul in tigaie, se adaugfa cartofii si se tin 10 minute, amestecind mereu.
Se adauga ardeii taiati cuburi, rosiile si ciupercile. Se tin pentru inca 5 min, amestecind mereu. Se ia de pe foc si se adauga patrunjelul verde tocat si se condimenteaza cu piper sau alte condimente.

*RATATOUILLE - 4 portii: 1 portie = 17 HC
1 ceapa taiata
2 catei de usturoi striviti
150 ml supa (sau apa)
1 vinata mare
175 g dovlecei taiati felii (rondele)
1 ardei taiat fisii
30 ml (2 linguri) piure (pasta) de rosii
400 g rosii taiate cuburi (proaspete sau din conserva)
Oregano, patrunjel verde tocat, piper negru

Mod de preparare:
Se gateste ceapa si usturoiul in supa (apa) timp de 5 minute. Se adauga vinata, dovleceii si ardeiul si se mai tine inca 5 minute. Apoi se adauga pasta de rosii, rosiile si o lingura de oregano tocat. Se amesteca. Cind fierbe, se reduce temperatura si se gateste timp de o ora.

*TAITEI  CHINEZESTI ies 4 portii :  1 portie-31 HC  (sursa: forum Oneden.com)
225g taitei de orez
2 catei de usturoi
1 ceapa (rosie) taiata
2 morcovi taiati fisii
50g pastai
1 tulpina de telina
Dovlecel (optional)
5g (o lingurita) praf de curry
3 linguri (45 ml) sos de soia
Patrunjel proaspat tocat pentru presarat deasupra (eventual busuioc, depinde de gusturi)

Mod de preparare:

Taiteii se fierb in apa conform indicatiilor de pe pachet.
Intre timp, se gatesc legumele in wok sau intr-o tigaie antiaderenta impreuna cu condimentele. Se poate folosi zeama de supa sau apa.
Taiteii se adauga in wok/tigaie, se adauga sosul de soia (eventual sos de prune, de alone, depinde de gusturile fiecaruia) si se tine inca 2-3 minute, amestecind bine. Patrunjelul proaspat si tocat se presara inainte de servire.  La reteta se poate adauga carne dupa preferinte (acest lucru  nu v-a influenta nr de HC  per portie cu conditia  sa impartim  cantitatea finala in 4 portii, asa cum este precizat  mai sus)