Motto:

”Descoperirea unui nou  fel de mincare contribuie mai mult la fericirea omeneasca  decit  descoperirea unei noi planete” -   Brillat  Savarin

*Prima regula de aur pe care trebuie  sa o  urmeze un parinte de dulcinel, ce tocmai a fost  diagnosticat, este aceea de a cumpara  un cintar. Acesta este absolut necesar cel putin  la inceput.

*La diagnosticare, printre primii termeni ce ne sunt  adusi la cunostinta si explicati,    se numara  si termenul de glucide sau hidratii de carbon (HC). Acestia   se clasifica dupa timpul  de absorbtie din tubul digestiv  si trecerea in singe,  in hidrati rapizi  si hidrati lenti.

HIDRATII  RAPIZI   ii gasim in zahar, fructoza,  dulciuri, fructe, sucurile de fructe, lapte, iaurt..

HIDRATII LENTI  ii regasim in piine, fainoase, paste, orez, orez, legume…

Masa  unui  diabetic trebuie sa contina atit hidrati  lenti  cit  si  rapizi. Acestia  sunt  exprimati astfel:

-procentual:  de exemplu  100 grame piine  contine 50HC

-in unitati BE (Broteinhein)  si este  intilnit in general  la produsele nemtesti: 1 BE =10 HC. In acest caz am avea  5BE la 100 grame de piine. Un exemplu de aliment gasit  in supermarketurile  romanesti sunt  biscuitii nemtesti Leibniz  care  sunt calculati astfel:  10 HC  ii luam  prin ingerarea a 3,5 biscuiti;  sau  invers  daca  am mincat  un biscuite  rezulta  ca am  asimilat 2,86 HC.

-in sistemul american avem un echivalent  glucidic EG care reprezinta 15 grame HC.  In acest  caz 100 grame piine se traduc in  7EG.

Un alt  aspect este cel al indicelui glicemic:  aceeasi cantitate  de glucide  provenita din alimente  diferite are o putere hiperglicemianta diferita. Adica mai simplu spus,  glicemia creste  mai repede  daca  mincam  glucoza, zahar, dulciuri, piine sau sucuri de fructe  decit  daca  mincam mazare,  fasole  verde, salata…       Aceasta  notiune  ne ajuta  foarte mult in cazuri de hipoglicemie,  cind diabeticului ii trebuie  dat  imediat un aliment  cu  indice glicemic  mare (glucoza, zahar).

Exista  diverse  site-uri cu lista intregi de alimente si echivalentul  acestora in hidrati de carbon, precum  si liste  ce ne arata indicele glicemic al alimentelor, cum ar fi:

http://calorii.oneden.com/

http://www.doctor.info.ro/indice_glicemic.html

Un diabetic  are  ca dieta zilnica: mese  principale +  gustari, iar  repartizarea  Hidratilor  de Carbon/Glucidelor  se face de catre  medicul  diabetolog.

Voi  incerca  sa culeg si sa postez  cit mai multe  variante de gustari si de feluri principale. Cele  mai  multe  vor fi  probabil traduceri  ale unor  retete  de pe site-urile  de specialitate  din afara  tarii, intrucit  din nefericire pe site-urile sau in librariile  romanesti  nu prea se gaseste nimic.