Incep a scrie avind in cap versurile melodiei lui Gil Dobrica …‘viata noastra unde e? Viata noastra ce-ati facut cu ea?” Mi-aduc aminte de promisiunile pe care mi le-am facut cind am inceput acest blog, apoi ma uit la data ultimei postari si apoi incep sa fredonez: viata noastra unde e? Viata noastra ce-ati facut cu ea? Nu stiu daca ceva sau cineva ‘ imi fura’ timpul, nu stiu daca-i de vina ritmul nebun pe care-l traim zilnic, stiu insa ca au trecut 2 luni de cind eu nu am mai scris nimic desi in Septembrie 2010 imi promiteam ca voi muta chiar si muntii din loc cu acest blog. Dar hai sa nu ma mai vaicaresc, imi fac mea culpa si trec la treaba (sper ca de data asta sa ma si tina ).
Azi dimineata am fost la Academie -cum nu stiti despre ce academie vorbesc ?! -ia improspatati-va va rog olecuta memoria parcurgind postul de aici , unde m-am revazut cu o mare placere cu Laura, Alina si Diana. Prima sarcina trasata de dna profesor-dna doctor Mihaela Vlaiculescu a fost sa scriem, in procente, pe niste biletele cum credem noi ca ne-am descurcat in gestionarea diabetului in 2011. Eu am considerat ca un raspuns corect ar fi 70% din punct de vedere al valorilor glicemice obtinute si 100% din punct de vedere al echilibrului emotional al dulcineei mele. Doar 70% se datoreaza unei glicozilate de 8.00 pe care am avut-o pe sfirsitul de an. Acum o saptamina am repetat analiza, obtinind 7.4 deci suntem pe calea cea buna.
De retinut a fost fraza dnei doctor ca : diabetul este 50% o boala de organ si 50% tine de psihic. Atita timp cit respectam toate regulile impuse, chiar daca valoarea glicozilatei nu este, UNEORI, una nemaipomenita DAR psihicul dulcinelului este foarte bun IAR cresterea in inaltime este conform percentilelor (acele valori care functie de virsta ne spun unde ar trebui sa ne situam cu greutatea si inaltimea) asta reflecta un control bun al diabetului. Binenteles ca tinta noastra este sa obtinem glicozilate cit mai bune de fiecare data, insa O (UNA) glicozilata mai putin buna nu trebuie vazuta ca pe un esec sau o tragedie, adevaratul semn de alarma venind din glicozilate proaste repetate si stagnarea evolutiei in inaltime a dulcinelului.
Dupa bilantul lui 2011 am trecut la ordinea de zi, si anume ni s-a predat despre :
1. glucagon si modul de folosire
2. hipoglicemie
3. hiperglicemie
4. situatii speciale , asa zisele ‘sick days’ (zile/evenimente cu varsaturi….. ) si situatii de urgenta
Astazi scriem despre Glucagon urmind ca miine sa continuam cu restul.
Asadar si prin urmare, considerat de unii doar ca trusa ce trebuie folosita numai in cazurile de urgenta GLUCAGONUL NU TREBUIE SA-I LIPSEASCA DIN CASA UNEI PERSOANE CU DIABET (vedeti dna doctor ca nu mai folosesc termenul de diabetic )
Glucagonul se administreaza subcutanat sau intramuscular EXACT CA SI INSULINA.
Glucagonul de foloseste in HIPOGLICEMIA SEVERA dar si in acele ‘sick days’ cind dulcinelul nu se mai poate alimenta iar glicemia este in continua scadere.
In hipoglicemia severa -atunci cind dulcinelul este inconstient sau coopereaza cu mare dificulatate (nu poate inghiti) se administreaza:
*TOATA seringa existenta in chit =1 mg DACA dulcinelul are peste 9 ani si 25 de kg
*JUMATATE DIN CANTITATE / seringa, adica 0.5 mg DACA dulcinelul are mai putin de 9 ani.
In cel de-al doilea caz, si anume cind dulcinelul nu se mai poate alimenta (nici macar cu traditionala lingurita cu apa cu zahar) iar glicemia este in continua scadere, pentru a preintimpina valori foarte scazute ale glicemiei, putem administra mini-doze de glucagon, folosind o seringa de insulina, incepind de la glicemii de sub 90mg/dl, astfel:
*dulcinel sub 2 ani -2 unitati dintr-o seringa de insulina
*dulcinel intre 2 si 15 ani: cite o unitate pentru fiecare an de virsta, adica daca copilul are 8 ani atunci facem o doza de 8 unitati, daca copilul are 5 ani facem 5 unitati si tot asa.
*dulcinel peste 15 ani -15 unitati.
Dupa administratea de glucagon, la 15-30 minute verificam glicemia, apoi continuam monitorizarea la fiecare ora.
Daca dupa 15-30 minute de la administrarea de glucagon gasim tot glicemii sub 90mg/dl, atunci va fi nevoie de o noua administrare de glucagon in doza dubla fata de cea folosita la prima administrare. Se pot re-administra mini-doze de glucagon la fiecare ora, pentru a mentine glicemia peste 90. Se va folosi doza care a avut efectul cel mai bun (prima doza adica x ani virsta=x unitati SAU doza dubla).
Dupa ce ne-am mai linistit, dulcinelul trebuie incurajat sa manince, incepind cu carbohidratii rapizi -ceai cu zahar, si apoi lenti. Azi am aflat ca grisinele/sticksurile cu mac sunt o buna solutie in astfel de cazuri, macul continind codeina& morfina si avind efectul de a ‘stringe la stomac’.
Odata inceput flaconul de glucagon, acesta poate fi pastra la frigider intre doze dar trebuie aruncat la 24 de ore de la preparare.
IMPORTANT: in orice situatie speciala , ‘sick days’ , ESTE RECOMANDAT sa va sfatuiti cu medicul care are in grija dulcinelul. Daca copilul este deshidratat sau are corpi cetonici prezenti in urina/singe, nu este suficienta doar administrarea de glucagon. Un rol important il are si hidratatea, DECI sunati-va medicul diabetolog.
Cam atit pentru astazi, continuarea miine…