Uofffff! 

 Incep  a scrie  avind in cap  versurile  melodiei  lui  Gil  Dobrica …‘viata  noastra  unde e? Viata noastra ce-ati  facut  cu ea?” Mi-aduc  aminte  de  promisiunile  pe care  mi le-am  facut  cind am inceput  acest  blog, apoi  ma uit  la  data  ultimei  postari  si  apoi incep  sa fredonez: viata  noastra  unde e? Viata noastra ce-ati  facut  cu ea?  Nu stiu daca  ceva  sau  cineva ‘ imi  fura’ timpul, nu stiu daca-i de vina   ritmul nebun  pe care-l  traim  zilnic, stiu insa  ca  au trecut  2 luni  de cind  eu  nu am mai  scris  nimic desi  in Septembrie 2010  imi promiteam  ca voi  muta  chiar si muntii din loc  cu  acest  blog.   Dar  hai sa  nu ma mai vaicaresc, imi  fac mea culpa  si  trec  la treaba (sper  ca de data  asta  sa ma si tina :) ).

Azi  dimineata  am  fost  la Academie -cum nu stiti  despre ce academie  vorbesc   ?! -ia improspatati-va  va  rog  olecuta  memoria  parcurgind  postul de aici  , unde  m-am  revazut cu o mare  placere  cu  Laura, Alina si Diana. Prima sarcina trasata  de  dna  profesor-dna doctor  Mihaela  Vlaiculescu a fost  sa scriem, in procente,   pe niste biletele cum credem  noi ca ne-am descurcat in gestionarea diabetului  in 2011.  Eu  am  considerat ca un raspuns  corect  ar  fi 70%  din punct de vedere al valorilor  glicemice  obtinute  si 100%  din punct de vedere  al echilibrului  emotional al  dulcineei  mele.  Doar :( 70%   se datoreaza  unei  glicozilate de 8.00 pe care am avut-o  pe sfirsitul  de an.  Acum  o saptamina am repetat  analiza, obtinind   7.4  deci   suntem  pe calea  cea  buna. 

De retinut  a fost  fraza  dnei  doctor ca : diabetul este 50%  o boala de organ  si 50% tine de psihic. Atita  timp  cit respectam toate  regulile impuse,   chiar  daca  valoarea  glicozilatei  nu  este, UNEORI,  una nemaipomenita  DAR  psihicul  dulcinelului este  foarte  bun  IAR  cresterea  in inaltime  este  conform  percentilelor (acele  valori  care  functie  de virsta  ne spun unde ar trebui  sa ne situam cu greutatea si inaltimea)  asta reflecta un control  bun al diabetului. Binenteles  ca tinta  noastra  este  sa  obtinem  glicozilate  cit  mai  bune  de fiecare  data, insa O (UNA)   glicozilata  mai putin  buna  nu trebuie  vazuta ca pe un esec  sau o tragedie, adevaratul semn de alarma venind  din glicozilate  proaste  repetate  si  stagnarea  evolutiei  in inaltime a dulcinelului.

Dupa  bilantul  lui 2011 am trecut  la ordinea de zi, si anume ni  s-a predat  despre  :

1. glucagon si modul de  folosire

2. hipoglicemie

3. hiperglicemie

4. situatii speciale , asa  zisele  ‘sick days’  (zile/evenimente  cu  varsaturi…..  )  si situatii de urgenta

Astazi  scriem despre  Glucagon urmind  ca miine  sa continuam cu restul.

Asadar  si prin urmare, considerat de unii doar ca trusa  ce  trebuie folosita numai in cazurile de  urgenta GLUCAGONUL  NU  TREBUIE  SA-I  LIPSEASCA DIN CASA  UNEI PERSOANE  CU DIABET (vedeti dna doctor ca nu mai folosesc  termenul de diabetic :) )

Glucagonul se administreaza subcutanat sau intramuscular EXACT  CA  SI  INSULINA.

Glucagonul  de  foloseste in HIPOGLICEMIA  SEVERA  dar  si  in acele ‘sick  days’  cind  dulcinelul nu  se mai poate  alimenta  iar  glicemia este in continua  scadere.

In hipoglicemia  severa -atunci cind  dulcinelul  este inconstient sau  coopereaza  cu mare  dificulatate (nu poate inghiti) se administreaza:

*TOATA  seringa  existenta  in chit =1 mg DACA  dulcinelul  are  peste 9 ani  si 25  de kg

*JUMATATE  DIN CANTITATE / seringa, adica 0.5 mg  DACA  dulcinelul  are mai putin de 9 ani.

In cel de-al  doilea caz, si anume  cind dulcinelul  nu se mai poate  alimenta (nici  macar  cu  traditionala  lingurita cu apa  cu zahar) iar  glicemia  este  in continua  scadere, pentru a preintimpina valori  foarte  scazute ale glicemiei, putem administra mini-doze de  glucagon, folosind o seringa de insulina,  incepind  de la   glicemii de sub 90mg/dl, astfel:

*dulcinel sub 2 ani -2 unitati dintr-o  seringa de insulina

*dulcinel intre 2 si 15 ani:  cite  o unitate pentru  fiecare  an de virsta, adica daca  copilul are  8 ani atunci  facem  o  doza  de 8 unitati,  daca  copilul are 5 ani  facem 5 unitati  si tot asa.

*dulcinel peste 15 ani -15 unitati.

Dupa administratea de glucagon, la 15-30 minute  verificam glicemia, apoi continuam  monitorizarea la fiecare ora. 

Daca dupa 15-30 minute de la administrarea de glucagon gasim tot  glicemii  sub 90mg/dl, atunci  va fi nevoie de o  noua administrare de glucagon in doza  dubla fata de cea folosita la prima administrare. Se pot re-administra mini-doze de glucagon la fiecare ora, pentru a mentine glicemia peste 90. Se va folosi doza care a avut  efectul cel mai bun (prima  doza adica  x ani virsta=x unitati   SAU doza dubla).

Dupa ce ne-am  mai linistit,  dulcinelul trebuie incurajat  sa manince, incepind  cu  carbohidratii rapizi -ceai  cu  zahar, si apoi lenti. Azi am aflat  ca grisinele/sticksurile cu mac  sunt  o buna solutie  in astfel de cazuri, macul continind codeina& morfina si avind  efectul de a ‘stringe la stomac’.

Odata inceput  flaconul de glucagon, acesta poate  fi pastra la frigider intre doze  dar trebuie  aruncat la 24 de ore de la preparare.

IMPORTANT:  in orice  situatie  speciala , ‘sick days’ ,  ESTE  RECOMANDAT  sa va sfatuiti  cu medicul  care are in grija dulcinelul. Daca  copilul este deshidratat sau are  corpi  cetonici prezenti in urina/singe, nu este  suficienta doar administrarea de glucagon. Un rol important  il are  si  hidratatea, DECI  sunati-va  medicul  diabetolog.

Cam atit  pentru astazi, continuarea miine…

Leave a Reply