Nu!

Nu este vorba despre  un numar  cistigator  la loto  ci  DIN  NEFERICIRE  27 este  valoarea  glicemiei  gasita Joi,  02 Decembrie 2010  in jurul orei 16.00.

Asa cum  ziceam in posturile anterioare, acum  o  luna  si ceva  am avut  o perioada  de vreo 2 saptamini  in care  hiperglicemia  se incapatina sa persiste  indiferent  ce faceam: am scazut  HC, am marit  dozele de insulina. Se pare  ca copila trecea  printr-o  perioada  in care hormonul de crestere  era  foarte activ  motiv pentru care capatase  si o oarecare rezistenta la insulina. 

Cind  in sfirsit lucrurile pareau sa se calmeze  si reintram in normal  (incepusem deja  sa renuntam la suplimentul de insulina),   in dupa amiaza zilei de 04 Noiembrie copila  a trecut  printr-un episod  de hipoglicemie (cel mai  urit de pina atunci:  s-a trezit  din somnul  de prinz  plingind  si  zicind  ca o gidila ceva).  I-am dat imediat  zahar  si in 2-3 minute  scapasem   deja  de  ce fusese  urit.

De atunci toate bune si frumoase,  am reusit  sa tinem  in friu glicemiile obtinind valori  foarte bune  la toate testarile de peste zi si noapte.

Insa  Joi,  DESI nimic  special  nu s-a intimplat (efort…)  iar copila a mincat  la masa  de prinz  cantitatea corecta de HC,  doza de insulina a fost aceeasi, totul  desfasurindu-se  exact  ca in zilele precedente fara nici  o abatere de la schema  de tratament  sau HC, aproape  de ora 16, in somn,  copila a inceput  sa geama  si sa aiba usoare convulsii (tresarea foarte des).  Am inteles  imediat ca ceva nu este in regula  si i-am testat  glicemia.  Ce am vazut afisat pe ecranul  glucometrului parea desprins  dintr-un vis urit, nici mai  mult nici mai putin de GLICEMIE    27.  Binenteles  ca n-am mai pierdut  nici o secunda am trezit  copila  i-am dat sa bea  apa cu 15gr  zahar  si apoi am sunat  medicul diabetolog care m-a sfatuit  sa-i  fac  si  1/3 glucagon (profund intramuscular in fesa).  Dupa zahar am lasat-o  sa mai manince 2 bomboane  si i-am mai dat si o felie  de piine  deci inca  10HL.

Usoarele convulsii s-au oprit  imediat,  copila  si-a revenit  foarte  repede , de fapt  nici  nu cred ca a realizat   ce s-a intimplat intrucit  totul  s-a desfasurat foarte repede, iar  la ora 16.20 avea glicemia 177.

Ceea ce, conform dnei. doctor,   indica  ca a stat  foarte  putin in  hipo.

Deci, la ora 13.20 avem glicemia buna,  facem insulina  in doza obisnuita si mincam  HC  corespunzatori  iar la 15.50  o trezesc intrucit  constat  ca este in hipo. Ce s-a intimplat de am ajuns aici  numai Dumnezeu stie.

Dna.  doctor  mi-a  zis  ca in urmatoarele  12 ore,  uneori 24 ore,  o sa aiba in continuare  tendinta de hipo  si ca trebuie tinuta  pe glicemii de 150-200 ca sa protejam activitatea cerebrala.

Tabloul  glicemic care a urmat  este:

ora 17.00 -glicemie 223 –  o las in pace

ora 19.20 -glicemie 215 -facem Mixtard cu 2 unitati mai putin  fata de doza obisnuita  si mincam HC  in cantitatea normala de la aceasta ora.

ora 22.00 -glicemie 285  si  fac marea greseala  de a-i face corectie cu 1 u Actrapid apoi ii dau gustarea de la aceasta ora

ora 23.00 -glicemia 192 -asa ca ii dau putin lapte  intrucit  realizez  ca in interval de 1 ora  a scazut destul de mult

ora 23.33 -glicemia 116 –  ii dau apa  cu 10gr zahar

ora 24.20 -glicemia 141 -o las in pace

ora 01.00 -glicemia 89 -ii dau iarasi 15 gr zahar

ora 01.20 -glicemia 100 asa ca ii mai dau alte 10gr zahar

ora 02.00 -glicemia 154 – o las in pace

ora 02.30 -glicemia 169 – o las in pace

ora 03.15 -glicemia 158 -vad ca iarasi a mai scazut  putin  asa ca pentru buna regula ii dau iarasi 20gr zahar

ora 04.41 -glicemia 233 -si in sfirsit  ma culc  si eu (iepureste, linga ea binenteles)

Ziua urmatoare, Vineri dimineata:

Dimineata la ora 07.00  avem glicemia 184  iar la ora de masa la 07.30  -192  -facem insulina  cu  2 u de Actrapid  mai putin  fata de doza obisnuita si de data asta ii dau sa manince  mai multi hidrati

 ora 11 -glicemia 270 – o las in pace fara HC  si fara corectie de insulina

ora 13.20 -glicemia 225 -insulina cu 2 unitati mai putin ca in zilele precedente si HC  cantitate  normala

ora 16.00 -glicemia 220 -HC cantitate normala

ora 19.20 -glicemia 192,  Mixtard  ramin  la doza  de Joi dupa hipo cind am scazut  cu 2 unitati (mare greseala  am facut intrucit glicemiile ce au urmat  indica faptul ca trebuia  sa mai scad   alte 1.5 -2 unitati) si mincam  HC  cantitate  normala de la ora asta

ora 22.00 -glicemia 171 – HC  cantitate normala de la aceasta ora

Urmeaza o noua noapte alba ptr mine,  in care am obtinut  glicemii  normale de  154, 181 …., asta   insa  dupa ce la ora 01.00 am apelat din nou la zahar;  de data aceasta  ca sa stiu o treaba direct 20gr (si bine am facut  ca altfel iar aveam valori  mici).

Si inca o data, aceasta minunata  doctorita, a dovedit  calitati de mare OM.  Ne-a  sunat  de citeva ori pe zi sa vada cum evoluam si sa ne sfatuiasca , iar in ziua  cu pricina  chiar  la fiecare 30 min.

Daca in cazul  racelilor  sau a altor  procese inflamatorii (laringite, etc),  in perioadele de crestere unde avem  hormonul  cu pricina, organismul capata  rezistenta la insulina, dupa  o hipoglicemie  organismul devine foarte sensibil la insulina  o perioada de pina la 48 ore avind  tendinta de  hipo indiferent  ca scazi  dozele de insulina  si maresti HC.

Dna. doctor  zicea ceva  de genul : dupa  o hipo severa  este nevoie de  ”o baie de glucoza”

Citeam in ghidul dlui. doctor  Viorel Serban ca in urma unui episod  de  hipoglicemie, dupa 2-3 saptamini de glicemii bune,  poate urma un altul.  Tinind cont  ca pe 04 Nov.  am avut  o hipo (cei drept mai usoara decit  cea de acum), probabil ca asta  ni s-a intimplat  si noua ?! 

Urite zile!

Desi teoriile sunt variate, ma rog  ca aceste  2 episoade de hipoglicemie  sa nu  lase urme, si ma consolez un pic cu gindul  ca mai  mult  ca sigur copila a stat in aceasta  stare   o perioada  foarte scurta si si-a revenit  foarte, foarte repede  ceea ce   se zice  ca indica faptul ca hipo respectiva nu va afecta  in timp  activitatea  cerebrala.

Pina in toamna asta  am reusit  sa avem glicemii bune   si de fiecare data  am obtinut  rezultate foarte bune la glicozilata,  insa se pare  ca acum se  produc  ceva schimbari  in organismul copilei (creste, avem deja  6 ani jumatate) si TREBUIE sa schimbam schema de tratament.

Desi am stabilit cu dna. doctor  ca este momentul sa introducem cea de-a patra administrare de insulina  la sfirsitul lui Decembrie  cind am vacanta 3 saptamini si pot fi acasa non-stop, marturisec ca abia astept noua schema  care SPER ca ne va feri de astfel de situatii.

Altfel, ca sa mai inveselim putin atmosfera,  Vineri  copila a participat la Bazarul de Craciun  organizat de scoala, bazar  pentru care  ne-am  pregatit  cu mare drag si entuziasm  timp  de 2 saptamini  vopsind  conuri de brad,  ghinde, globulete de polistiren, oameni de zapaza, un brad de carton confectionat  de noi si multe multe  altele  care se pot  vedea  in poze.

Iar  Duminica dupa amiaza  ne-am  pregatit  ghetele  pentru  Mos  Nicolae  care ne-a  rasplatit  cumintenia  si rezultatele  bune la scoala  cu un  laborator de parfumuri  si un calut Baby-Bella.

Binenteles  ca Mosul a trecut  si pe la scoala  lasind  copiilor turta dulce  si un saculet ghetuta  cu care  sa il asteptam  pe fratele mai mare  Mos Craciun.

Astazi este  zi mare la scoala,  copiii  vor  impodobi  bradul,  asa ca copila  va avea  parte   de o zi frumoasa.

Sa dea Domnul  sa avem  parte  numai  de zile  frumoase  cu glicemii bune.

 

2 Responses to “27”

Leave a Reply